Programul Noua Casă a luat startul în 2025

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțat că plafonul de garantare alocat pentru anul 2025 a fost repartizat către băncile participante în program, astfel că acestea pot începe să acorde noi credite.
Finradar te ajută să verifici rapid ofertele băncilor în comparatorul pentru credite Noua Casă. În plus, poți simula costul creditelor, graficul de rambursare și condițiile minime de eligibilitate pentru accesarea unui împrumut.
Condițiile de creditare sunt neschimbate în 2025. Avansul minim începe de la 5%, iar costul creditului este plafonat la 2% peste IRCC. Pentru mai multe detalii, accesează ghidul programului.
Fondurile alocate s-au redus la jumătate
Principala noutate o reprezintă reducerea cu 50% a fondurilor alocate pentru programul din 2025, plafonul de garantare aprobat pentru acest an fiind de 500 milioane lei.
Acest lucru nu înseamnă însă că fondurile se vor epuiza repede. Cererea de credite Noua Casă a scăzut abrupt în ultimii ani.
În 2024, valoarea garanțiilor acordate a depășit cu puțin pragul de 100 milioane lei, în condițiile în care programul a avut un buget de garanții de aproape 10 ori mai mare (1 miliard lei).
Prin urmare, reducerea la jumătate a bugetului nu ar trebui să reprezinte vreun obstacol în derularea programului, dacă cererea se va menține la un nivel similar.
Iar dacă luăm în calcul perspectivele economice mai puțin favorabile din 2025, sunt șanse ridicate ca o mare parte din fonduri să rămână neutilizate.
În 2024, rata de creștere a soldului creditelor pentru locuințe a fost de numai 4%, după ce în 2023, a stagnat, conform datelor BNR.
Nivelul ridicat la dobânzilor și creșterea accelerată a prețurilor locuințelor a redus substanțial cererea de credite pentru achiziția de imobile. Clienții au nevoie de împrumuturi de valori mai mari pentru a cumpăra o casă, dar dobânzile ridicate limitează drastic suma maximă pe care o pot accesa.
Creditele imobiliare cu dobânzi fixe pe perioade limitate (3, 5 sau chiar 10 ani) au reprezentat o alternativă pentru a obține un împrumut de valoare mai mare, dar cu riscul de a suporta un șoc al sumei de plată, când perioada cu dobândă fixă expiră.
Finradar te ajută să simulezi acest impact în comparatoarele de credite și îți arată riscul creditului pentru fiecare ofertă în parte.
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.