Calculator Rambursare Anticipată

Calculatorul determină câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului. Simulatorul permite refacerea graficului de rambursare prin reducerea perioadei creditului sau a ratei lunare.
%

Detalii despre rambursarea anticipată

Cum funcționează calculatorul?

Calculatorul simulează refacerea graficului de rambursare în urma unei rambursări anticipate parțiale și determină câștigul obținut, sub forma costurilor mai mici cu dobânzile și comisioanele. Cu ocazia unei plăți anticipate, soldul creditului se reduce cu suma plătită în avans, iar soldul rămas se va reeșalona.

Ce opțiuni ai la rambursarea anticipată?

Cu ocazia unei rambursări anticipate din credit, clientul are de ales între 3 opțiuni de refacere a graficul de rambursare: reducerea ratei lunare, reducerea perioadei de rambursare sau o combinație între aceste metode.

Daca alegi varianta de reducere a ratei, atunci suma rămasă din credit se va reeșalona pe perioada rămasă de rambursare. Această opțiune este recomandată atunci când vrei să-ți reduce efortul financiar lunar cu plata creditului.

Opțiunea de reducere a perioadei de rambursare face ca rata creditului să rămână la același nivel, dar suma rămasă din credit va fi reeșalonată pe o perioada mai scurtă. Aceasta variantă te ajută să rambursezi creditul mai rapid și să obții cele mai mari economii.

Există și o a treia opțiune când alegi o combinație între reducerea ratei și diminuare perioadei de rambursare. Aceasta este o soluție de mijloc prin care combini avanajele oferite de opțiunile de mai sus, în funcție de propriile nevoi.

Cum te ajută rambursarea anticipată?

Rambursarea anticipată te ajută sa reduci costul creditului. Atunci când plătești în avans o sumă, soldul creditului se va reduce și nu vei mai plăti dobândă pentru suma respectivă. De asemenea, îți vei reduce costul și cu comisioanele, dacă acestea sunt calculate ca procent din sold.

Indiferent de opțiunea aleasă pentru refacerea graficului, rambursarea anticipată te ajută să economisești bani. Cu cât perioada de rambursare rămasă este mai lungă, cu atât economiile vor fi mai substanțiale.

Cât este comisionul de rambursare anticipată?

Nivelul comisionului de rambusare anticipată este reglementat, prin stabilirea unor praguri maxime.

La creditele de consum, legea prevede următoarele limite, în functie de tipul dobânzii:

  • 0% la creditele cu dobândă variabilă
  • 1% la creditele cu dobândă fixă, dacă perioada rămasă până la sfârșitul contractului este mai mare de 1 an), respectiv 0,5%, dacă perioada rămasă până la sfârșitul contractului este de până la 1 an.

Limitele de mai sus sunt aplicabile pentru creditele obțiunute înainte de 11 iunie 2010 (data la care a intrat în vigoare OUG nr. 50/2010)

În cazul creditelor imobiliare, comisionul de rambursare anticipată este 0%, indiferent de tipul dobânzii. Această regula se aplică pentru creditele acordate începând cu data de 30 septembrie 2016 (data la care a intrat în vigoare OUG nr. 52/2016).

La creditele acordate înainte de aplicarea actelor normative de mai sus se aplică prevederile specifice din contract.

Creditele Noua Casă sau cele acordate prin fostul program (Prima Casă) au comision zero la rambursarea anticipată, conform normelor de aplicare specifice acestor programe de stat.

Când pot face o rambursare anticipată?

Consumatorii au dreptul să facă oricând rambursări anticipate din credit, parțiale sau totale. Rambursarea parțială este atunci când rambursezi o parte din creditul rămas, în timp ce rambursarea totală este atunci când stingi întreg soldul rămas (ocazie cu care primești și o dovadă de la finanțator că împrumutul a fost rambursat integral).

Dreptul consumatorului de a face o rambursare anticipată nu poate fi condiționat de plata unei sume minime sau a unui număr minim de rate. Prin urmare, poți face rambursări ori de câte ori ai bani la dispoziție.

Singura limitare apare în cazul contractelor de leasing unde legislația prevede ca durata contractului să fie de minim 1 an. Din acest motiv, nu poți face rambursare integală în primul an al contractului de leasing.

Cum fac o rambursare anticipată?

Primul pas în efectuarea unei rambursări anticipate este depunerea sumei în contul deschis la banca unde ai credit, prin transfer bancar ori prin depunere în numerar la ghișeu (pentru sume mai mici). După ce banii au ajuns în cont, trebuie completată o cerere specială - care poate fi obținută de la banca - prin care soliciți rambursarea anticipată a creditului.

După depunerea cererii, banca va reduce soldul creditului cu suma menționată în cererea de rambursare și îți va oferi un nou grafic de rambursare, pentru suma rămasă de plată.

Atentie: Dacă nu depui cererea de rambursare anticipată și doar virezi banii în cont, banca va continua să aplice graficul de rambursare existent. Practic, luna de luna, îți va reține rata lunară și nu vei beneficia de reducerea costului creditului.

 

Credite de refinanțare

Alte Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos