leasing

Care sunt costurile unui contract de leasing auto?

Contractul de leasing auto presupune costuri simulare cu un credit auto, la care se adaugă taxele legate de înmatricularea mașinii.
Care sunt costurile unui contract de leasing auto?
Data publicării1 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

Finanțările în leasing auto acordate persoanelor fizice sunt acoperite de legislația privind creditele de consum, care reglementează costurile care pot fi percepute de compania de leasing.

În cazul finanțărilor  pentru persoane juridice, lista costurilor poate să difere de la o societate la altă, deoarece costurile nu mai sunt reglementate în această situație.

Prezentăm mai jos costurile care pot să apară în cazul finanțărilor acordate persoanelor fizice.

Costuri la semnarea contractului

La semnarea contractului de leasing, clientul are de achitat un comision de analiză și o taxă pentru serviciul de înmatriculare a mașinii.

Pe durata contractului de leasing, proprietarul mașinii este societatea de leasing, iar clientul are calitatea de utilizator. Firma de leasing se ocupă de înmatricularea mașinii, iar pentru acest serviciu va percepe un comision.

La mașinile second-hand, este posibil să apară și o taxă de evaluare a autovehiculului, pentru a stabili valoarea de piață a acestuia. În funcție de valoarea sa, se determină valoarea maximă finanțată.

La autoturismele noi, valoarea de piață este prețul de achiziție și nu este necesară vreo evaluare.

Totodată, clientul va avea de achitat și primele de asigurare pentru asigurarea Casco și asigurarea RCA. În funcție de opțiunea clientului, primele se pot plăti în rate anuale sau trimestriale. De obicei, societățile de asigurare acordă o reducere la asigurarea Casco atunci când plata se face anual.

Costuri pe parcursul contractului

Asigurările vor fi reînnoite anual pe toată durata contractului, astfel că aceste costuri se vor repeta pe durata leasing-ului. Nivelul primelor se va modifica la fiecare reînnoire anuală, în funcție de daunele produse și tarifele practicate de societățile de asigurare.

Principalul cost suportat pe durata leasing-ului îl reprezintă rata lunară, care va include dobânda, principalul (suma rambursată din împrumut) și comisioanele de administrare.

Rata lunară poate să fie fixă, dacă se alege un contract cu rata fixă de dobândă, sau variabilă (caz în care rata dobânzii se va indexa după IRCC la finanțările în lei, respectiv EURIBOR la cele în euro).

Costuri la sfârșitul contractului

La încheierea contractului de leasing, clientul va avea de achitat valoarea reziduală, dacă s-a stabilit o sumă în acest sens. La contractele cu valoare reziduală zero, ultima rată este considerată valoarea reziduală.

În plus, clientul va suporta costurile cu înmatricularea mașinii pe numele său, deoarece va deveni proprietarul mașinii. 

Poți simula graficul de rambursare cu ajutorul calculatorului de leasing auto.

Cum compari costurile?

Comparația costurilor se poate realiza cu ajutorul DAE, care va ține cont doar de costurile finanțării (dobândă, comisioane de analiză și administrare credit), fără a include taxele cu înmatricularea mașinii și evaluarea acesteia.

Pentru a obține o listă cu toate costurile de la finanțator, solicită fișa cu informații standard la nivel european. Furnizarea acestui document reprezintă o obligație legală, iar informațiile prezentate sunt concepute cu scopul de a ajuta consumatorul să ia o decizie informată.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite auto
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.