Leasing: Ce este valoarea reziduală?
În cursul unui contract de leasing financiar, bun finanțat (autovehicul, mijloace fixe sau alte echipamente) rămâne în proprietatea societății de leasing. La sfârșitul contractului, dupe ce a achitat toate ratele, clientul are opțiunea să cumpere bunul respectiv la valoarea reziduală. Acesta este prețul la care se va face transferul de proprietate.
Valoarea reziduală este specificată încă de la semnarea contractului și este stabilită sub forma unui procent din prețul de achiziție. De exemplu, dacă bunul a fost cumpărat cu 10.000 euro, iar valoarea reziduală este de 10%, acest lucru înseamnă că utilizatorul poate cumpăra bunul respectiv la prețul de 1.000 euro la sfârșitul contractului de leasing.
Valoarea reziduală poate fi inclusiv egală cu 0%, caz în care ultima rată a contractului de leasing ține loc de valoare reziduală.
Cum alegi valoarea reziduală?
Valoarea reziduală influențează graficul de rambursare al contractului. Dacă valoarea reziduală este 0%, graficul de rambursare va fi similar ca la un credit.
În schimb, daca alegi o valoare reziduală mai mare, rata lunară la contractul de leasing se va reduce.
Valoarea reziduală nu este inclusă în graficul de rambursare, ci este rezervată ca o plată separată la sfârșit. E ca și cum ai avea 2 credite: un credit la care plătești doar dobândă (ce corespunde valorii reziduale) și un credit clasic, pentru diferența rămasă (dintre suma finanțată și valoarea reziduală).
Poți simula modul în care se modifică graficul de rambursare în funcție de valoarea reziduală, cu ajutorul Calculatorului de leasing auto.
Prin urmare, când crește valoarea reziduală, vei plăti rate mai mici pe durata contractului, dar la sfârșit vei avea de achitat o sumă mai mare. Acest lucru este important pentru companii, deoarece își pot sincroniza plățile cu încasările și își îmbunătățesc în acest mod fluxul de numerar.
În cazul persoanelor fizice, alegerea unui valori reziduale mari se justifică doar dacă umează să încasezi la scadența contractului o sumă importantă de bani, din care să achiți valoarea reziduală. În caz contrar, este mai prudent și mai ieftin să alegi o valoare reziduală de 0%.
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.