Cum aleg o strategie de investiții la bursă?
Atunci când investești la bursă, este recomandat să ai o strategie de investiții, astfel încât să poți lua cu încredere decizii financiare și să eviți deciziile impulsive, care pe termen lung îți pot afecta negativ situația financiară.
Înainte de a-ți alege strategia adecvată, este important să clarifici următoarele aspectele legate de situația ta financiară.
Ce sume poți investi?
Investițiile la bursă sunt riscante, astfel că nu ar trebui să începi să investești dacă nu ți-ai pus deja deoparte un fond de rezervă. În niciun caz, nu ar trebui să faci investiții cu bani împrumutați!
Dacă ai datorii, este indicat să rambursezi anticipat creditele, înainte de a investi la bursă.
Banii rezervați pentru bursă ar trebui să fie disponibilități de care nu vei avea nevoie în urmatorii 5 ani sau chiar mai mult.
Care este obiectivul financiar?
Scopul investițiilor la bursă diferă de la un caz la altul. Poți alege să investești pentru pensie, pentru a acumula un fond destinat copiilor, pentru cumpărarea unei case sau a unei mașini.
În funcție de obiectivul ales, vei putea cunoaște care este orizontul de timp pe care vrei să investești, aspect care îți va influența strategia de investiție.
Care este toleranța la risc?
Tolerența la risc depinde în principal de orizontul de timp al investiției. Dacă perioada de investiție este lungă – peste 10 ani - vei avea timp să-ți recuperezi pierderile, în cazul în care piata bursieră merge într-o direcție nepotrivită.
Pe măsură ce orizontul de timp scade, este necesar să-și ajustezi strategia de investiții și să alegi una cu profil de risc mai redus.
Între risc și randament există o relație directă: cu cât riscul asumat este mai mare, cu atât cresc șansele de câștig.
Principalele strategii de investiție
1. Investiția în companii subevaluate
Strategia presupune să găsești companii care sunt evaluate de piață la prețuri mai mici decât valoarea lor intrinsecă.
Companile subevaluate sunt însă dificil de identificat. Momentele cele mai bune sunt când o știre negativă sau o criză financiară poate face ca prețul unei companii să scadă exagerat de mult și să creeze oportunitatea unei achiziții de acest tip.
Acest tip de investiție necesită cunoștințe de analiză financiară a companiilor în vederea consultării situațiilor financiare, pentru determinarea unor indicatori de profitabilitate și compararea acestora cu indicatorii similari ai altor companii din același sector.
O astfel de strategie funcționează pe termen lung, cumpărând o acțiune și pastrându-o în portofoliu până când valoarea de piață ajunge la nivelul estimat.
Strategia poate oferi randamente superioare, dar există și riscuri: ar putea dura ani până când acțiunea îsi revine și poți rata între timp alte oportunități.
2. Investiții în companii în creștere
Acest tip de strategie presupune să alegi companii cu planuri rapide de expansiune.
Astfel de companii nu au o profitabilitate foarte bună, deoarece banii sunt cheltuiți pentru a susține investițiile. Însă, o dată finalizate planurile de expansiune, rezultatele financiare ar urma să se îmbunătățească, iar valoarea acțiunilor va crește.
Strategia este una pe termen lung și este una cu risc ridicat. Investițiile s-ar putea să nu aducă beneficiile sconate, din diverse motive (modificarea condițiilor de pe piată, competiția, etc.).
3. Investiții pentru dividende
Acest tip de strategie presupune alegerea unor companii mature, care plătesc dividende în mod regulat. De obicei, acestea sunt companii mari, leaderi pe segmentele de piață pe care activează.
Strategia asigură un venit regulat sub formă dividendelor încasate anual și este una mai puțin riscantă.
4. Investiții pe structura unei indice bursier
Această strategie presupune să cumperi toate acțiunile care intră în componența unui indice, ținând cont de structura indicelui bursier ales. Nu-ți mai bați capul cu analize financiare și este la îndemâna oricui.
Aproape niciun investitor nu reușeste să bată piața an de an, nici măcar fondurile de investiții. Succesul acestei strategii constă în diversificarea riscurilor: unele companii vor performa mai bine, iar altele mai slab. Investind în toate vei beneficia de tendința pieței. Strategia este una cu risc mai scăzut, tocmai din acest motiv.
Atenție, indiferent de strategia aleasă, investiția în acțiuni presupune riscuri.
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.