imobiliare

Ce casă îmi pot permite?

Valoarea locuinței pe care o poți achiziționa depinde de sumele economisite și creditul maxim pe care îl poți accesa. Îți explicăm cum să-ți planifici bugetul.
Ce casă îmi pot permite?
Data publicării24 aprilie 2024 | Autor:Marius Șerban

Atunci când ești în căutarea unei case este important să cunoști care este bugetul pe care poți conta. Acesta depinde de avansul disponibil pe care l-ai economisit și creditul maxim pe care îl poți obține.

Cum aleg avansul propriu?

În ceea ce privește sumele economisite, situația este relativ simplă. Este important să folosești cât mai mult din sumele economisite pentru plata locuinței.

Cu cât avansul este mai mare, cu atât vei împrumuta sume mai mici de la bancă și vei putea face economii importante de costuri. La un credit imobiliar pe 25 ani, de exemplu, costul creditului depășește valoarea creditului. Prin urmare, împrumuți o suma și rambursezi în timp dublul sumei.

Poți simula costul creditelor în comparatorul de credite imobiliare sau credite Noua Casă.

Nu folosi însă toate economiile tale. Este important să ai deoparte un fond de urgență (egal cu 1-3 salarii lunare) și să rezervi bani pentru costurile cu achiziția locuinței (taxe notariale, comision de analiză, taxe de evaluare imobil).

Ce sumă pot împrumuta?

Creditul pe care îl poți obține depinde de gradul tău de îndatorare, veniturile curente și condițiile de creditare. Poți simula suma pe care o poți obține cu ajutorul calculatorului privind creditul maxim, care ține cont de venituri, ratele curente și gradul maxim de îndatorare.

Pentru a verificare mai detaliată, poți utiliza simulatorul de eligibilitate, din comparatoarele de credite imobiliare și credite Noua Casă. Simulatorul verifică gradul tău de îndatorare pentru fiecare ofertă de credit disponibilă, în funcție de avansul disponibil și creditul dorit, și estimează șansa de obținere a creditului. Ajustând gradual valoarea creditului poți identifica valoarea locuinței pe care bugetul personal o poate acomoda.

Pentru o obține un împrumut cât mai mare, ai următoarele posibilități:

  • Alege cea mai lungă perioadă de rambursare
  • Caută creditele cu cele mai mici costuri (cu cât rata dobânzii este mai scăzută, cu atât cresc șansele pentru un împrumut mai mare). În acest sens, este important de știut că evoluția IRCC influențează creditul pe care îl poți obține și ai șanse să împrumuți sume mai mari în perioadele când IRCC scade sau se situează la valori scăzute. 
  • În cazul în care ai alte rate, încearcă mai întâi să rambursezi integral creditele în derulare, prin rambursare anticipată.

Este important să nu te împrumuți până la maximul capacitații de rambursare și să lași un spațiu de rezervă în bugetul personal, mai ales, dacă alegi un credit cu dobândă variabilă. Ratele la credit pot crește în timp este important să poți rambursa creditul și în astfel de condiții.

Credite imobiliare

Comparator
Credite imobiliare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.