titluri de stat

Cum investim în titluri de stat?

Titlurile de stat reprezintă o formă atractivă de economisire deoarece oferă dobânzi competitive, câștigurile obținute sunt neimpozabile și poți retrage banii în orice moment prin vânzarea la bursă.
Cum investim în titluri de stat?
Data publicării16 mai 2023 | Autor:Finradar

Care sunt avantajele investițiilor în titluri de stat?

Investiția în titluri de stat prezintă multiple avantaje de economisire, atât din punctul de vedere al siguranței banilor cât și al randamentelor generate.

1.    Este cea mai sigură investiție

Plasamentele în titluri de stat sunt considerate a fi cele mai sigure investiții, deoarece sunt emise de către stat. Astfel riscul de neplată este extrem de scăzut în acest caz, mai ales pentru emisiunile în monedă națională.

2.    Veniturile sunt neimpozabile

Veniturile din dobânzi obținute sunt neimpozabile în cazul titlurilor de stat, spre deosebire de depozitele bancare, unde banca reține un impozit, din dobânda acordată deponentului. 
Prin urmare, poți obține câștiguri mai mari ca urmare a acestei facilități fiscale, daca alegi o investiție în titluri de stat.

3.    Sumele investite pot fi accesate oricând

Titluri de stat sunt emise pe perioade mai lungi de timp, de la 1 an până la 5 ani sau chiar mai mult. De regulă, dobânda se plătește anual, iar la sfârșitul perioadei de emisiune, statul rambursează suma atrasă inițial.

Poți însă recupera capitalul investit în orice moment, dacă alegi o emisiune care va fi tranzacționată la bursă (cum sunt titlurile Fidelis). De regulă, prețul la bursă ține cont de dobânda acumulată până la acea dată, astfel că îți poți recupera investiția în condiții echitabile. 

În termeni financiari, acest lucru înseamnă că titlurile sunt lichide, adică se pot preschimba în bani într-un timp relativ scurt și cu costuri mici.

Cum funcționează titlurile de stat?

Titluri de stat se emit sub forma unor emisiuni. Aceasta reprezintă suma totală pe care statul vrea o împrumute la un moment dat. 

Fiecare emisiune este formată dintr-un număr de titluri de stat, cu o valoarea unitară unică pentru întreaga emisiune. De exemplu, statul anunță o emisiune de 100 milioane lei, prin care scoate la vânzare 1 milion de titluri de stat, cu o valoare nominală de 100 lei. 

Valoarea nominală reprezintă suma minimă pe care o poți investi. Vei plăti 100 lei și vei primi un titlu de stat. Dacă vrei să investești o sumă mai mare, cumperi mai multe titluri de stat.

Prețul la care statul vinde titlurile se numește preț de subscriere. El este, de regulă, egal cu valoarea nominală, dar poate să fie și diferit.

Fiecare emisiune are un cod unic de identificare (ISIN) și oferă o anumită rată a dobânzii (fixă). Dobândă se plătește de regulă, anual, fiind denumită cupon, și calculează astfel:

Dobânda anuală (cupon) = Valoarea nominală x Rata dobânzii /100

De exemplu, un titlu de stat cu o rată a dobânzii de 5% pe an și o valoarea nominală de 100 lei, va avea o dobândă anuală de 5 lei.

Titlul de stat se emit pe o perioadă prestabilită de timp, denumită perioadă de emisiune. La sfârșitul perioadei, statul va plăti ultimul cupon și valoarea nominală a titlului.

În ce titluri de stat poți investi?

Polulația are la dispoziție două programe prin care poate investi în titluri de stat:

  • titlurile Fidelis - care sunt tranzacționate la BVB și pot fi achiziționate de la bănci
  • titlurile Tezaur - care pot fi cumpărate inclusiv online sau prin unitățile Trezoreriei statutului.

Titlurile Fidelis sunt recomandate persoanelor cu un nivel mai înalt de educație financiară și familiarizate cu modul de funcționare al burselor.

În schimb, emisiunile Tezaur sunt destinate publicului larg. Tot ce trebuie să faci este să depui banii în contul Trezoreriei statutului și vei primi apoi dobânda la scadență sau anual, în funcție de tipul emisiunii.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.