Titlurile de stat Fidelis: Avantajele listării la bursă
Titlurile de stat Fidelis sunt listate la bursă, spre deosebire de alte emisiuni disponibile, cum ar fi Tezaur.
Principalul avantaj al listării la bursă este că îți poți recupera investiția oricând, fără a renunța la câștigul acumulat.
Cum cumperi titluri de stat Fidelis?
Cel mai bun moment pentru achiziția de titluri de stat este cu ocazia unei noi emisiuni organizate de Ministerul Finanțelor Publice.
Perioada de subscriere durează aproximativ 10 zile, când poți achiziționa titluri în cazul unei emisiuni, prin prezentarea la una din băncile participante în programul Fidelis.
Titluri de stat sunt puse la vânzare prin intermediul unor bănci cu rețea teritorială extinsă, astfel că investițiile se pot efectua relativ ușor.
Tot ce trebuie să faci este să mergi într-o unitate bancară, să depui banii în contul indicat de bancă (în numerar sau prin virament bancar) și să precizezi contul bancar unde ți se va plăti dobânda și unde sa va rambursa la scadența finală, capitalul investit.
Cum poți vinde titlurile pe bursă?
Titlurile emise prin programul Fidelis sunt listate la Bursa de Valori București (BVB) astfel că le poți vinde oricând.
În acest scop, trebuie să apelezi un societate de investiții financiare, pentru a deschide un cont de tranzacționare la BVB.
Pentru fiecare tranzacție intermediată, brokerul va percepe un comision, sub forma unui procent din valoarea tranzacției. De regulă, comisionul pentru tranzacțiile cu titluri de stat se situează între 0,5%-1% (în funcție de broker).
Este important să compari comisioanele brokerilor înainte de a semna un contract de intermediere și să alegi unul cu comisioane cât mai mici.
Chiar dacă are costuri asociate, tranzacționarea la bursă este un mare avantaj, deoarece îți permite să ai acces la bani dacă apare o urgență sau ai găsit un alt plasament mai profitabil pentru banii tăi.
Nu vei primi banii în cont în ziua în care ai vândut titlurile la bursă. În total, lichidarea titlurilor de stat prin bursă poate dura până la 3 zile lucrătoare.
Va trebui să aștepți 1-2 zile lucrătoare până când are loc decontarea tranzacțiilor la BVB, după care banii vor ajunge în contul deschis la broker. Ulterior, faci o cerere de retragere la broker pentru a-ți vira sumele în contul tău bancar, ceea ce poate adăuga încă o zi lucrătoare de așteptare.
Cum se stabilește prețul titlurilor de stat la bursă?
Un alt aspect care trebui avut în vedere atunci când faci tranzacții la bursă este că prețul titlurilor este fluctuant. În perioade de stabilitate economică, prețul ar trebui să reflecte valoarea nominală a titlurilor, plus dobândă acumulată până la data respectivă.
Revenim la exemplul unui titlu de stat de 100 lei cu o rată a dobânzii de 5% pe an. După 6 luni de la emisiuni, dobânda acumulă ar fi de 2,5 lei (100 x 5/100 x 6/12), deci titlul ar valora 102,5 lei.
Titlurile sunt cotate la bursă ca procent din valoarea nominală. În cazul de față, prețul estimat ar fi de 102,5%.
În funcție de cerere și ofertă, prețul poate să diferă însă față de acest tipar, mai ales dacă situația economică s-a schimbat semnificativ între timp.
De exemplu, dacă dobânzile au crescut între timp, atunci prețul titlurilor vechi (care oferă dobânzi mai mici) va scădea.
Invers, dacă dobânzile au scăzut între timp, titlul de stat va deveni mai valoros (deoarece plătește dobândă mai mare față de emisiunile noi) și prețul său va crește.
Evident sunt mulți alți factori care pot influența prețul la bursă, dar cel mai mare impact îl are evoluția ratei dobânzii.
De asemenea, calendarul de plată al dobânzii influențează evoluția prețului în mod repetitiv. La fiecare aniversare – când se plătește cuponul – are loc o corecție și prețul revine brusc aproape de valoarea nominală (spre 100%). Apoi urmează o perioadă lentă de creștere, pe măsură ce se acumulează dobândă, până la următorul termen de plată al dobânzii.
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.