titluri de stat

Depozite sau titluri de stat: Ce este mai avantajos?

Depozitele și titlurile de stat reprezintă două soluții atractive de economisire pentru populației. Am comparat avantajele lor, pentru a găsi câștigătorul.
Depozite sau titluri de stat: Ce este mai avantajos?
Data publicării22 aprilie 2024 | Autor:Marius Șerban

Titlurile de stat au devenit în ultimii ani o alternativă atractivă de economisire pentru populație, ca urmare a strategiei Ministerului Finanțelor Publice de a ieși periodic pe piață cu noi emisiuni dedicate exclusiv personalor fizice.

În plus, procesul de achiziție a titlurilor de stat a devenit mai facil, existând chiar și opțiunea de subscriere online la noile emisiuni Tezaur.

Acest lucru reprezintă un aspect pozitiv pentru consumatori, deoarece forțează băncile să concureze nu numai între ele, ci si cu statul român pentru economiile populației.

Principalele aspecte care trebuie avute în vedere în alegerea soluției de economisire sunt riscurile asumate, randamentul scontat și usurința gestionării plasamentelor.

Riscurile sunt foarte mici în ambele cazuri

Titlurile de stat reprezintă cea mai sigură forma de economisire. Banii sunt garantați integral de către stat, indiferent de sumă. 

Pe de altă parte, depozitele bancare beneficiază la rândul de o garanție, în limita plafonului de 100.000 euro per deponent/ per bancă. Dacă împarți banii la mai multe bănci, în limita plafonului de garantare, poți ajunge să beneficiezi de garanții pentru sume mult mai mari.

Pentru majoritatea deponenților, plafonul de garantare este însă suficient de mare, astfel că din puncte de vedere al riscurilor, ambele soluții de economisire prezintă același nivel de siguranță.

În schimb, pentru cei care dețin economii de valori mari, titlurile de stat reprezintă o soluție mai atractivă.

Băncile oferă randamente mai mari la lei, dar mai mici la euro

Din punct de vedere al randamentelor, depozitele bancare oferă câstiguri mai bune pentru economiile în lei. Finradar te ajută să găsești rapid cele mai atractive oferite, în secțiunea cu topul depozitelor în lei.

În plus, poți compara toate ofertele băncilor în comparatorul pentru depozite bancare

De exemplu, la data publicării articolului, cea mai recentă emisiune de titluri de stat avea un randament de 6%. Dobânda la titlurile de stat este neimpozabilă, astfel că acest randament corespunde unei dobânzi la depozit de 6,67%. Patru bănci practicau dobânzi în lei mai mari de acest prag, ceea ce înseamnă că poți obține câștiguri mai bune cu un depozit bancar.

În schimb, situația se schimbă dacă vrei să economisești în euro. Titlurile de stat tind să oferă câștiguri mai mari pe acest segment.

La data publicării, statul oferea un randament de 4% pe an la emisiunile în euro (echivalentul unei dobânzi bancare de 4,45%). În schimb, cea mai mare dobânda în euro oferită de o bancă era de 3,8%.

Depozitele se adaptează mai bine nevoilor consumatorilor

În ceea ce privește adaptarea la nevoile consumatorilor, depozitele bancare sunt mult mai atractive comparativ cu titlurile de stat.

Băncile permit deponenților să constituie depozite pe diverse termene, de la 1 lună la 3-4 ani, iar plata dobânzii se poate face atât la scedență, cât și lunar, trimestrial sau anual. În plus, opțiunile de capitalizare automată și prelungire automată te ajută să economisești mai ușor.

Pe de altă parte, titlurile de stat vin în versiuni standard: se emit pe perioade fixe (multiplu de 1 an), iar dobânda se plătește anual. Cel mai comod este să cumperi titluri pe un an, pentru a primi la scadență atât suma depusă cât și dobânda.

Reinvestirea sumelor necesită cumpărarea de noi titluri de stat, prin subscrierea la o emisiune nouă. 

Dacă vrei să alegi o altă perioadă de investire, titlurile Fidelis ar putea fi o soluție. Ele sunt listate pe bursă, astfel că le poți vinde înainte de termen, fără să pierzi dobânda acumulată. Dacă nu ești însă un investitor la bursă, deschiderea unui cont de tranzacționare doar pentru a vinde titlurile de stat nu este o alegere prea inspirată.

Platformele bancare sunt mai ușor de utilizat

Din punct de vedere al ușurinței de administrare a economiilor, băncile sunt câștigătoare. Depozitele bancare pot fi administrate mult mai ușor prin intermediul unor platfome online, moderne și ușor de utilizat. Totodata, depozitele pot fi constituite oricând.

În cazul titlurilor de stat, deși există inclusiv varianta de subscriere online, procedurile sunt încă greoaie și puțin intuitive. Iar, subscrierile sunt posibile doar la anumite intervale de timp, atunci când se lansează noi emisiuni. În ultimii ani, frecvența emisiunilor a fost de 4 ori pe an la Fidelis și aproape lunar la Tezaur. Prin urmare, ai nevoie de puțină planificare pentru a face o subscriere.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită
Vezi în ce monedă este mai avantajos să economisești

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.