bursa pentru începători

Cum aleg un cont de tranzacționare la bursă?

În alegerea contului de tranzacționare la bursă, trebuie ținut cont de comisioanele brokerului, opțiunea de a avea acces direct la piață și bursele pe care vrei să investești.
Cum aleg un cont de tranzacționare la bursă?
Data publicării13 februarie 2024 | Autor:Marius Șerban

Pentru a putea efectua tranzacții la bursă, ai nevoie de un cont de tranzacționare. Platformele online reprezintă cea mai bună opțiune, deoarece îți oferă posibilitatea de a efectua tranzacții în timp real și au comisioane mai competitive.

Îți prezentăm mai jos, aspectele pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când alegi o platforma online pentru tranzacții la bursă.

Pe ce piețe vrei să investești?

Primul aspect de care trebuie ținut cont este să stabilești bursele pe care ești interesat să faci tranzacții. Ulterior, verifici dacă platforma selectată permite tranzacții pe piețele dorite.

În general, societățile de investiții autohtone oferă acces la Bursa de Valori București (BVB), iar unele dintre ele, permit tranzacții și pe bursele externe (cum ar fi bursa de la Viena, Frankfrut, Paris, Londra sau New York).

Pe de altă parte, platformele de investiții globale îți permit să faci tranzacții pe mult mai multe piețe externe.

Dacă ești la primul contact cu bursa, ar fi recomandat să începi cu tranzacționarea la BVB deoarece costurile sunt mai mici. După ce capeți puțină experiență, poți să intri și pe piețele internaționale.

Verifică dacă platforma îți oferă acces direct la piață

Un aspect foarte important, dar ignorat de cele mai multe ori, este accesul direct la piață. Ce înseamnă acest lucru? Un cont cu acces direct la piață îți permite să poți tranzacționa în mod direct cu ceilalți investitori de la bursă și ai acces direct la cotațiile din piață. 

În schimb, un cont fără acces direct la piață este unul în care tranzacțiile au o singură contrapartidă: societatea de investiții unde ai deschis contul. Pe o astfel de plaformă, orice tranzacție se face prin intermediar:

  • societatea de investiții are acces direct la piața de unde cumpără sau vinde toate acțiunile pe care clienții le tranzacționezi pe platformă
  • clienții fac tranzacții la prețurile oferite de societatea de investiții (care de obicei includ o marjă de profit față de prețurile din piață)

Platformele cu acces direct la piață sunt mai atractive, deoarece îți permit să beneficiezi de cele mai bune prețuri de tranzacționare.

Comisioanele de tranzacționare

Platformele care nu oferă acces direct la piață au de regulă comisioane zero de tranzacționare. Așa cum am arătat mai sus, costurile de tranzacționare sunt deja incluse în cotațiile oferite pe platforme, astfel că adevăratul cost de utilizare al acestor platforme este necunoscut.

Comisioanele de tranzacționare contează doar în cazul conturilor cu acces direct la piață. Evident, este recomandat să alegi un cont cu comisioane cât mai mici.

Valoarea comisionului este de regulă stabilită ca procent din valoarea tranzacției și în multe cazuri, comisionul scade pe măsură ce volumul tranzacționat crește.

Deseori, există un comision minim pe ordin de tranzacționare, prin care brokerii descurajează ordinele de valori mici. Platformele care nu percep acest comision minim sunt mai atractive deoarece îți oferă libertatea de a iniția ordine de tranzacționare pe diverse niveluri de preț, fără să-ți faci griji că ordinul va fi executat parțial și vei suporta costuri suplimentare.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată în timp prin investiții periodice
Calculează randamentul anualizat, în funcție de durata investiției
Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită
Vezi în ce monedă este mai avantajos să economisești

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.