credite pentru începători

Rambursare anticipată sau investiție?

Alegerea prudentă este să rambursezi datoriile înainte de a lua în considerare realizarea unor investiții, mai ales dacă ai în derulare credite cu costuri ridicate.
Rambursare anticipată sau investiție?
Data publicării25 octombrie 2024 | Autor:Marius Șerban

Ai pus deoparte o sumă de bani și te gândești dacă nu cumva este mai bine să investești banii respectivi în loc să rambursezi anticipat creditele în derulare.

În mod normal, decizia prudentă este să rambursezi anticipat toate datoriile înainte de a începe sa investești. Motivul principal este că datoria are un cost cert, în timp ce câștigurile din investiții nu sunt garantate.

Rambursează creditele cu costurile cele mai mari

Un prim pas înainte de investi este să rambursezi creditele cu costurile cele mai mari. De exemplu, cardurile de credit au în general dobânzi de peste 20%, astfel că este puțin probabil să găsești oportunități de investiții care să genereze randamente atât de înalte.

Dacă împrumutul are un cost mai mare decât randamentul investițiilor atunci rambursarea anticipată este alegerea mai avantajoasă.

De principiu, dacă ai un credit cu dobânzi mai mari de 10%, rambursarea anticipată ar trebui să fie alegerea prioritară.

De asemenea, înainte de a începe să investești, ar trebui să-ți asiguri un fond de urgență, astfel încât să poți face față situațiilor neprevăzute, care pot să apară.

Pot investi dacă am un credit ipotecar?

În cazul în care ai de rambursat doar un credit ipotecar, situația devine ceva mai complicată. Aceste credite au o perioadă foarte lungă de rambursare, astfel că dacă trebuie să aștepți până la final, perioada de timp în care poți investi se reduce considerabil. Iar timpul este aliatul de bază al investițiilor.

Pentru lua o decizie informată, poți compara câștigurile pe care poți miza în ambele cazuri. Calculatorul de rambursare anticipată te ajută să simulezi câștigul obținut prin plata anuală a unor sume anticipat.

În paralel, poți folosi calculatorul de investiții pentru a estima câștigurile pe care le poți obține investind aceleași sume, pe o perioadă similară. Nu uita să iei în calcul și impozitul pe venit asociat cu veniturile din investiții.

Atenție, însă, investițiile vin la pachet cu riscuri, iar câștigurile nu sunt garantate. Ia în calcul un scenariu mai prudent pentru randamentele pe care estimezi că le poți obține.

În final, compară câștigurile cu prudență. Investiția ar trebuie să fie o alegere doar dacă generează câștiguri net superioare comparativ cu rambursarea anticipată, astfel încât să compenseze riscurile suplimentare asumate. 

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.