credite imobiliare

Preaprobarea creditului: Cum funcționează?

Dacă ești în căutarea unei locuințe, obținerea unui credit preaprobat te poate ajuta să-ți evaluezi mai bine bugetul financiar de care dispui pentru achiziție.
Preaprobarea creditului: Cum funcționează?
Data publicării15 iulie 2024 | Autor:Marius Șerban

Preaprobarea creditului constă în obținerea unei oferte ferme din partea băncii, că îți va împrumuta o anumită sumă de bani. Sunt două aspecte importante în acest sens:

  • Preaprobarea este valabilă pentru o anumită perioadă de timp, care poate varia de la 45 zile până la 6 luni, în funcție de bancă.  
  • În perioada de valabilitate a preaprobării, oferta este fermă, ceea ce înseamnă că banca se angajează să mențină neschimbate condițiile de finanțare și costul creditului prezentat în ofertă. 

Similar procedurii de preaprobare, Finradar te ajută să estimezi suma maximă pe care o poți împrumuta cu ajutorul calculatorului pentru credit maxim.

Procedura de preaprobare este relativ simplă, fiind necesare documentele care atestă veniturile. În cazul salariaților, băncile verifică direct în baza de date a ANAF veniturile obținute, fiind necesar doar semnarea unui acord de verificare de către solicitant.

La expirarea perioadei de preaprobare, poți alege să faci o nouă solicitare, caz în care procedura trebuie reluată.

Avantajele unui credit preaprobat

Principalul avantaj al preaprobării creditului este că îți cunoști exact posibilitățile financiare. Astfel, îți poți concentra atenția pe proprietățile imobiliare care se încadrează în bugetul tău și nu există riscul să te întinzi mai mult decât îți poți permite.

Un alt avantaj este că vei prezenta o mai mare încredere în fața vânzătorului deoarece acesta va avea siguranța că negociază cu un cumpărător eligibil.

Creditul poate fi mai mic decat suma preaprobată

Este important de știut că valoarea creditului poate să diferă de suma preaprobată. 

Atunci când obții preaprobarea, banca ține cont doar de posibilitățile tale de rambursare, care sunt influențate în principal, de veniturile tale lunare și gradul de îndatorare actual. 

Cu ocazia acordării creditului ipotecar, va trebui să țină cont și de restricțiile impuse de BNR cu privire la avansul minim. Astfel, trebuie respectat un raport minim între valoarea creditului și valoarea locuinței.

De exemplu, la creditele în lei, băncile finanțează maxim 85% din valoarea locuinței. Sa presupunem că ai obținut preaprobare pentru o sumă de 300.000 lei. Dacă locuința valorează tot 300.000 lei, atunci banca îți va împrumuta numai 255.000 lei ( 300 000 x 85%).

Comparatorul Finradar pentru credite imobiliare te ajută să ții cont de restricțiile BNR privind avansul minim atunci când analizezi ofertele și îți prezintă avansul de care trebuie să dispui, în detaliile aferente fiecărei oferte.
 

Credite imobiliare

Comparator
Credite imobiliare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.