programul noua casă

Credite Noua Casă: ANAF are liber la executare silită

ANAF a scăpat de blocajele legale care împiedicau executarea silită a restanțierilor, pentru creditele acordate prin Programele Prima Casă/Noua Casă.
Credite Noua Casă: ANAF are liber la executare silită
Data publicării17 martie 2025 | Autor:Marius Șerban

Guvernul a emis o hotărâre prin care deblochează executările silite în cazul creditelor neperformante acordate prin programele cu garanții de stat. Din cauza unor deficiențe  procedurale, ANAF nu putea iniția executarea silită.

Programele Prima Casă/ Noua Casă sunt susținute de stat prin intermediul unor garanții financiare. Beneficiarii garanțiilor sunt băncile. În cazul în care datornicul nu mai poate plăti ratele și acumulează restanțe, băncile își recuperează pierderile de la stat, solicitând plata garanției.

Confirmarea de primire, bloca executarea silită

Atunci când plătește o garanție, statul este obligat să comunice datornicului faptul că suma respectivă a devenit o creanță bugetară. Problema era că legea impunea dovada unei confirmări de primire. Dacă datornicul refuza corespondența, executarea silită se bloca.

Noile modificări elimină acest obstacol. Dacă dovada confirmării nu este posibilă, publicitatea îi poate ține locul, respectiv prin afișarea la sediului FNGCIMM sau pe pagina de internet a unui anunț prin care se menționează nașterea creanței bugetare pe numele debitorului. 

“Există un număr în creștere al dosarelor pentru care administrațiile fiscale din cadrul ANAF refuză preluarea debitelor și restituie FNGCIMM, în integralitate, dosarul de executare ca urmare a lipsei confirmării de primire de către debitori a Înscrisului – titlu de creanță în care este prevăzută creanța bugetară”, se arată în nota de fundamentare, redactată de Ministerul Finanțelor Publice.

Din cauza nepreluării debitelor, nici măcar penalități de întârziere nu se mai calculează pentru aceste datorii.

Costul creditelor neperformante

De la lansarea programului în 2009 și până la sfârșitul lui 2024, statul a plătit compensații pentru 1.449 de garanții în valoare totală de 113,6 milioane lei. Din această sumă, s-au recuperat numai 68,8 milioane lei, iar pentru datorii de 22 milioane lei au fost repuse drepturile și obligațiile inițiale ale contractelor de garantare.

Conform rapoartelor BNR, rata creditelor neperformante pentru creditele Prima Casă/Noua Casă se menține la un nivel adecvat de 1,56%, comparativ cu 1,61% pentru creditele ipotecare standard.

Credite Noua Casă

Comparator
Credite Noua Casă
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Planul financiar

Depui eforturi mari pentru a câștiga bani. Te ajutăm să acorzi atenție și modului în care îi cheltuiești. Obține controlul asupra banilor tăi.

  • Planifici bugetul
  • Monitorizezi cheltuielile
  • Îți atingi obiectivele financiare

Promoții și oferte speciale

Verificate de Finradar

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.