Ce mașină îmi pot permite?
Nu există o formulă unică pentru a calcula bugetul de achiziție a unui mașini. Opiniile sunt destul de variate pe acest subiect. Costul total de întreținere al unei mașini ar trebuie să se încadreze în maxim 20% din venitul lunar, dar în unele cazuri, este propusă chiar o limită de 10%.
În cele din urmă, este important să-ți faci singur calculele și să stabilești care este limita maximă pe care o poți suporta.
Costul total de întreținere al mașinii
Este bine de știut că rata lunară nu este singurul cost care intervine la un autoturism. Băncile te pot împrumuta în limita unui grad de îndatorare de 40% din venit, dar vei avea de suportat și alte costuri:
- Carburant
- Revizii periodice
- Piese de schimb și reparații
- Prime de asigurare,
- Taxe locale, ITP, rovinietă
Prin urmare, costurile cu deținerea unei mașini pot să reprezinte sume importante, pe care bugetul tău trebuie să le acomodeze.
Din acest motiv, este important să nu te împrumuți la limita gradului maxim de îndatorare și să alegi un împrumut mai mic.
În cazul în care bugetul este prea mic, ai două soluții:
- Fie amâni decizia de achiziție și economisești un avans mai mare
- Fie îți ajustezi pretențiile și găsești un autoturism cu un preț mai accesibil. Poți lua în calcul inclusiv varianta un autoturism second-hand.
Cum stabilesc bugetul?
Pentru a determina bugetul de achiziție, urmează pașii de mai jos:
- Calculează bugetul familial: pune pe listă toate cheltuielile și vezi care este suma lunară care rămâne disponibilă pentru a suporta costurile cu un autoturism.
- Calculează costurile cu întreținerea mașinii (asigurări, combustibil, revizii, etc) și vezi cât ar trebui să plătești lunar în acest scop
- Suma rămasă disponibilă este ceea ce îți permiți pentru plata ratei la credit. Folosește apoi comparatorul de credite auto sau credite nevoi personale pentru a verifica ce credit poți accesa.
În funcție de economiile deținute, stabilești în final care este suma maximă pe care o poți plăti pentru un autoturism.
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.