Ce este Centrala Riscului de Credit?
Centrala Riscului de Credit (CRC) - fosta Centrala Riscurilor Bancare - este o bază de date administrată de BNR, care cuprinde informații despre creditele de mare valoare.
Sunt raportați toți clienții (persoane fizice și juridice) care au împrumuturi mai mari de 20.000 lei sau care au împrumuturi cumulate față de același finanțator mai mari de 20.000 lei.
Prin urmare, dacă ai două credite de nevoi personale de câte 10.000 lei fiecare, obținute de la aceeași banca, vei fi raportat la CRC. În schimb, dacă împrumuturile sunt obținute de la bănci diferite, nu vei fi raportat.
Centrala Riscului de Credit (CRB) stochează următoarele categorii de informații:
- Informații despre creditelor acordate
- Informații despre restanțele la credite
- Informații despre fraudele cu carduri de debit și credit
Pentru creditele raportate, participanții transmit informații foarte detaliate: suma acordată, suma utilizată, rata de plata, DAE, restanțe, dobânzi penalizatoare, probabilitatea de neplată, informații despre stadiul proceselor de date in plată, informații despre garanțiile imobiliare și diverși indicatori de risc.
Cine raportează informații la CRC?
CRC este alimentată cu informații de către instituțiile de credit (bănci) și instituțiile financiare nebancare (doar cele incluse în Registrul special). Acestea transmit atât informații cu privire la creditele acordare, cît și cu privire la fraudele cu carduri.
In plus, instituțiile emitente de monedă electronică și instituțiile de plată sunt obligate să raporteze fraudele cu carduri.
Frecvența de raportare este una lunară, informațiile din luna anterioară fiind transmise până pe data de 17 a lunii în curs.
Astfel, informațiile despre împrumuturi apar cu întârziere în baza de date de la CRC. Un credit obținut în luna curentă, va figura în rapoarte abia de luna următoare.
Cine poate accesa informațiile de la CRC?
Informațiile din baza de date a Centralei Riscului de Credit pot fi accesate doar de către persoanele declarante – bănci, IFN-uri și instituții de plată și emitenți de monedă electronică.
Atunci când analizează eligibilitatea solicitanților de credit, băncile verifică atât baza de date a Biroului de Credit, cât și pe cea a Centralei Riscurilor de Credit.
După cât timp sunt șterse datele din CRC?
Informațiile stocate în baza de date a Centralei Riscului de Credit sunt șterse după o perioadă de 7 ani. Acest termen este stabilit prin regulamentul de funcționare emis de BNR.
Achitarea integrală a unui credit sau plata unei restanțe nu duce imediat la ștergerea acestei informații de la CRC, ci doar după ce expiră termenul prevăzut.
Termenul de stocare este mai lung decât cel de la Biroul de Credit, unde datele sunt șterse din baza de date după o perioadă de 4 ani.
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.