pensii private

Cum funcționează un fond de pensie privată?

Fondul de pensie ne ajută să economisim bani în vederea pensionării. Sumele colectate de fond sunt investite pe piețele financiare, iar câștigurile se adaugă în contul participanților.
Cum funcționează un fond de pensie privată?
Data publicării18 mai 2023 | Autor:Finradar

Fondurile de pensii private sunt concepute să colecteze bani de la mai mulți participanți, pe care să-i investească în interesul acestora în diverse instrumente financiare. Câștigurile obținute de fond sunt reinvestite în mod repetat, pentru a genera noi profituri.

Sumele acumulate la fond pot fi accesate de către participanți la data pensionării și pot fi utilizate pentru cumpărarea unei pensii private. Cu cât suma acumulată la fond este mai mare, cu atât cresc șansele să primești o pensie mai mare.

Ce face administratorul?

Sumele acumulate la fondul de pensie sunt investite de către o societate specializată în acest scop, denumit administrator de pensii private. Acesta este autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și trebuie să respecte diverse cerințe legale, cum ar fi evitarea conflictelor de interese.

Pe scurt, administratorul este cel care are grijă de banii tăi. El decide unde investește banii tăi, iar pentru acest serviciu încasează de tine diverse comisioane de administrare. El nu suportă pierderile dacă investițiile pe care le face sunt neprofitabile. Acest risc (denumit risc investițional) este suportat integral de către participanți. 

Este bine de știut că fondul de pensie și administratorul sunt două entități separate, fiecare cu patrimoniul său. Astfel, banii participanților sunt separați de banii administratorului. 

Această separare are scopul să protejeze participanții, astfel încât administratorul să nu poate utiliza banii fondului decât pentru a face investiții. Administratorul îți poate acoperi cheltuielile de funcționare doar din bugetul propriu și nu poate utiliza banii participanților in interes propriu. Acest lucru face ca în cazul în care administratorul ar da faliment, fondul de pensie să nu fie afectat.

Ce este unitatea de fond?

Fondul de pensie colectează bani de la mai mulți participanți (cu sume diferite) și îi investește la comun. Administratorul trebuie să țină evidența sumelor încasate de la fiecare participant și să redistribuie profiturile între participanți în mod echitabil (fiecare primește o cotă din profit proporțional cu contribuția plătită).

Unitatea de fond are exact acest rol, fiind moneda de schimb pentru orice sumă care intră sau iese din fond. 

Atunci când plătești contribuții la fond, de fapt cumperi unități la fond la valoarea unității din ziua respectivă. Administratorul ține evidența unităților cumpărate de fiecare participant prin intermediul unor conturi individuale. Până în momentul pensionării, continui să acumulezi unități de fond. 

În fiecare an, administratorul îți trimite o scrisoare de informare, unde precizează numărul de unități de fond achiziționate pe parcursul ultimului an și valoarea totală a unităților de fond deținute.

Suma acumulată la fondul de pensie de participant (denumită activ personal) se determină pe baza valorii unității de fond:

Suma acumulată de fond (activ personal) = Numărul total de unități de fond deținute x Valoarea unității de fond.

La data pensionării, vei primi o sumă egală cu valoarea la zi a unităților de fond deținute.

Cum se calculează unitatea de fond?

Valoarea unității de fond – pe scurt VUAN - este publicată în fiecare zi de către administrator. O poți găsi și pe Finradar în pagina cu catalogul fondurilor de pensii.

Valoarea unității de fond se calculează astfel:

VUAN = Valoarea la zi a investițiilor totale ale fondului / Numărul de unități de fond emise

Evident, sunt reguli extrem de complicate după care se evaluează fiecare investiție pentru a determina valoarea la zi a portofoliului fondului.

Pentru a înțelege mai ușor cum se modifică valoarea unității, să luăm un scurt exemplu.

Atunci când se înființează un fond de pensie, valoarea unității de fond este 10 lei. Să presupunem că fondul are 2 participanți în acest moment, care contribuie cu 100 lei, respectiv 200 lei. Aceste sume se vor converti în unități de fond la valoarea curentă.

Primul participant va primi 10 unități, iar cel de-al doilea - 20 de unități. La acest moment, fondul are un capital de 300 lei și a emis 30 de unități.

Participant Valoare contribuție Unități cumpărate
Participant 1 100 lei 10
Participant 2 200 lei 20
Total 300 lei 30

În următoarele luni, fondul obține un profit de 150 lei, astfel că portofoliul de investiții al fondului este de 450 lei. La acest moment, valoarea unității de fond este de 15 lei (450 lei/ 30 unități). 

Participant Unități dețiunute Valoarea unității Suma acumulată
Participant 1 10 15 lei 150 lei
Participant 2 20 15 lei 300 lei
Total 30 15 lei 450 lei

La această dată, cei doi participanți plătesc noi contribuții de câte 150 lei fiecare și primesc în schimb câte 10 unități de fond, deoarece unitatea de fond valorează acum 15 lei. 

Participant Valoare contribuție Unități cumpărate
Participant 1 150 lei 10
Participant 2 150 lei 10
Total 300 lei 20

În urma acestor noi contribuții, activul fondului urcă la 750 lei. Suma acumulată de fiecare participant va fi:

Participant Unități dețiunute Valoarea unității Suma acumulată
Participant 1 20 15 lei 300 lei
Participant 2 30 15 lei 450 lei
Total 50 15 lei 750 lei

Dacă participantul 1 are atinge vârsta de pensionare la această dată, el ar primi pentru cele 20 de unități deținute, suma de 300 lei (20 unități  x 15 lei unitatea).

Așa cum se observă, este important pentru participant ca valoarea unității de fond să crească în timp, deoarece suma acumulată de el pentru pensie va deveni mai mare.

Ce este randamentul fondului?

Valoarea unității de fond este influențată doar de profitul obținut de pe urma investițiilor efectuate. Indicatorul care te ajută să măsori această evoluție este randamentul fondului.

Randamentul se determină comparând valoarea unității de fond într-un anumit interval. De exemplu, un randament de 10% însemnă ca valoarea unității de fond s-a majorat cu 10% în intervalul analizat.

Poți analiza randamentele tuturor fondurilor în comparatorul de pensii private.

Cu ajutorul randamentului, putem analiza mai bine activitatea investițională fondului:
-    putem compara performanțele fondurilor de pensii între ele și putem să aflăm dacă fondul unde am aderat a avut performanțe bune în raport cu competiția.
-    randamentul permite să analizăm performanța fondului în raport cu rata inflației, pentru a verifica daca banii depuși la fond și-au păstrat puterea de cumpărare
-    putem compara atractivitatea investiției la fond cu alternativele de economisire existente (depozite la termen, conturi de economii, titluri de stat).

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite
Estimează costul fondului de pensie privată și vezi impactul comisioanelor asupra sumei acumulate

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.