pensii private obligatorii

Ce înseamnă Pilonul II de pensii?

Pilonul II de pensii este complementar sistemului public de pensii și permite obținerea unui pensii private la atingerea vârstei de pensionare.
Ce înseamnă Pilonul II de pensii?
Data publicării19 septembrie 2023 | Autor:Finradar

Apărut în 2008, sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II de pensii) are aceeași sursă de finanțare ca și sistemul public de pensii (Pilonul I). Ambele sunt alimentate din contribuțiile pentru asigurări sociale (CAS).

În cazul salariaților, aceste contribuții sunt reținute automat de către angajator. Cei care obțin venituri din activități independente își plătesc individual aceste contribuții către stat.

O parte din contribuție va reprezenta cotizația ta pentru pensia publică, iar o altă parte va fi virată la un fond de pensii private obligatorii.

Contribuția virată la fondurile de pensii este stabilită prin lege ca procent din venitul impozabil și se poate schimba în timp.

Prin urmare, participanții la Pilonul II nu trebuie să achite costuri suplimentare. Contribuțiile sunt suportate din pensia lor publică. E bine de știut că pensia de stat va fi ajustată proporțional, pentru a ține cont de contribuțiile plătite către Pilonul II.

Între două persoane cu același venit, unde una participă la Pilonul II și cealaltă nu, persoana care nu a aderat la Pilonull II va avea o pensie publică mai mare, dar nu va beneficia de pensia privată.

Care dintre cele două persoane va avea de câștigat? Nu s-au făcut studii de impact pănă acum, vom afla când ne vom pensiona! 

Care este rolul Pilonului II?

Scopul declarat al Pilonului II este să reducă povara socială a Pilonului I (sistemul public de pensii), care este puternic dezechilibrat (veniturile sale sunt mult mai mici decât pensiile plătite). În timp, deficitul sistemul de pensii publice este estimat să se adâncească.

Pilonul II a fost conceput să facă tranziția către un sistem de pensii unde fiecare persoană economisește pentru pensia sa. În schimb, în sistemul public, costurile sunt redistribuite între generații: salariații susțin pensionarii.

Este greu de spus dacă acest obiectiv va fi atins. Așa cum a fost implementat la noi, Pilonul II este un experiment derulat de Banca Mondială în America Latină și apoi extins în țările din Europa Centrală și de Est, după 1990.

Multe dintre statele din regiune care au implementat acest sistem au renunțat la el, în principal, din motive politice. Finanțarea Pilonului II se face din resurse bugetare, astfel că statele au preferat să folosească banii în alte proiecte sociale. 

În plus, Pilonul II nu face parte dintr-un proiect al UE, astfel încăt să beneficieze de susținere specială la Bruxelles, motiv pentru care guvernele s-au putut debarasa relativ ușor de acest pilon de pensii.

Dimpotrivă, Comisia Europeană are alte planuri la nivel comunitar, susținând dezvoltarea unei piete a pensiilor private la nivel european, unde statul nu are niciun rol în calitate de finanțator. Strict vorbind, la Bruxelles, pensiile private obligatorii de la noi sunt considerate Pilonul I bis, nefiind incluse în sistemul de pensii private, ci sunt asimilate sistemului public de pensii.

Top fonduri de pensii

Randament anualizat pe ultimii 2 ani.

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite
Estimează costul fondului de pensie privată și vezi impactul comisioanelor asupra sumei acumulate

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.