pensie facultativă

Ce facilități fiscale au pensiile facultative?

Fondurile de pensii facultative beneficiază de o serie de avantaje fiscale, prin care statul încurajează persoanele fizice și angajatorii sa contribuie la aceste fonduri.
Ce facilități fiscale au pensiile facultative?
Actualizat la4 ianuarie 2024 | Autor:Marius Șerban

Deducere fiscală pentru participanți

În cazul în care îți plătești singur contribuția la fondurile de pensii facultative, beneficiezi de o deducere ficală de 400 euro pe an. Deducerea fiscală se aplică atât pentru contribuțiile sociale (pentru asigurări sociale și sănătate), cât și la calculul impozului pe venit. 

Ce înseamnă practic acest lucru? Venitul tău va fi neimpozitat, în limita a 400 euro de euro pe an, dacă virezi aceste sume la un fond de pensii facultative. 

În acest mod, economisești aproximativ 160 euro într-un an, bani care în loc să ajungă la bugetul de stat, ajung în contul tău de pensie privată.

Pentru a beneficia de deducerea fiscală, trebuie să comunici angajatorului suma pe care dorești să o plătești lunar la fondul de pensie.

Avantaje fiscale pentru angajatori

Și angajatorii beneficiază de stimulente fiscale. Ei beneficiază de o deducere fiscală de 400 euro pe an, pentru contribuțiile plătite în contul fiecărui salariat. Deducerea se aplică la calculul impozitului pe profit.

În acest mod, companiile sunt stimulate să includă în pachetul salarial și plata unei contribuții pentru pensia facultativă.

Ambele beneficii fiscale pot fi combinate, atunci când atât angajatorul cît și salariatul plătesc contribuții pentru pensia facultativă.

Pensia facultativă nu mai este supraimpozitată la momentul plătii

De la 1 ianuarie 2024, s-a eliminat supraimpozitarea pensiilor facultative. Atunci când are loc plata pensiei, beneficiarul va plăti impozit pe venit doar pentru sumele care depășesc contribuțiile nete.

De exemplu, dacă ai plătit contribuții la fondul de pensie în valoare de 30.000 lei, iar suma acumulată este de 50.000 lei, atunci vei fi impozitat doar pentru câștigul obținut de 20.000 lei (50.000 - 30.000).

În acest mod se evită dubla impozitare a aceluiași venit, deoarece contribuțiile plătite la fondurile de pensii sunt realizate din veniturile nete ale participantului (venituri pentru care s-a reținut deja un impozit). 

În plus, la impozitarea pensiei private, se acordă și o deducere fiscală de 2.000 lei pe lună. Cum pensia privată se poate încasa în maxim 60 de rate lunare, poți beneficia de această deducere în fiecare lună.

Revenind la exemplul de mai sus, dacă venitul impozabil este de 20.000 lei și alegi să primești pensia privată în 10 tranșe lunare, atunci nu vei plăti niciun impozit. Deducerea fiscală pe cele 10 luni va fi egală cu întreg venitul impozabil (2.000 x 10 luni).

Poți estima venitul net încasat din pensia privată, cu ajutorul calculatorului Impozit Pensie Privată.

Aceste reguli de impozitare se aplică la plata pensiei private atât în cazul pensiilor facultative, cât și pentru pensiile private obligatorii și pensiile ocupaționale.

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite
Estimează costul fondului de pensie privată și vezi impactul comisioanelor asupra sumei acumulate

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.