analiză acțiuni

Return on equity (ROE): Ce este și cum îl folosim?

Rentabilitatea financiară a unei companii (ROE) arată eficiența cu care capitalul este utilizat pentru a genera profit pentru investitori.
Return on equity (ROE): Ce este și cum îl folosim?
Data publicării25 octombrie 2024 | Autor:Marius Șerban

Ce este ROE?

Rentabilitatea financiară (Return on equity – ROE) este un indicator cheie pentru investitori deoarece măsoară eficiența cu care capitalul acționarilor este utilizat de companie. 

Formula de calcul este următoarea:
ROE = Profit net anual / Capitaluri proprii x 100

Profitul net și capitalurile proprii ale companiei pot fi aflate ușor consultând bilanțul contabil al companiei. 

În cazul în care calculezi acest indicator pe parcursul anului, trebuie luat în calcul profitul net pe ultimele 4 trimestre. 

De exemplu, dacă a fost publicat bilanțul contabil pe trimestrul III, atunci profitul net luat în calcul va include profitul pe primele 9 luni din anul curent și profitul net din ultimul trimestru al anului anterior.

În cazul capitalurilor proprii, se poate utiliza cea mai recentă valoare, pentru un calcul simplificat. Dacă însă capitalurile proprii s-au modificat semnificativ în ultimul an, atunci ar trebuie folosită valoarea medie a acestuia (în ultimele 4 trimestre) pentru calculul PER.

Cum folosim ROE?

Cu cât companie are un indicator ROE mai ridicat, cu atât este mai atractivă pentru investitori. O valoare ridicată însemnă că afacerea utilizează capitalurile investitorilor într-un mod eficient.

ROE este utilizată deseori pentru a compara companii care activează același domeniu, deoarece rentabilitatea este diferit[ de la o industrie la alta.

Unele industrii au un caracter ciclic, în sensul că rentabilitatea lor este strâns corelată cu ritmul de creștere al economiei. Companiile din aceste industrii ating o rentabilitate superioară în timp.

În schimb, sectoarele defensive – cele care sunt mai puțin sensibile la ciclul economic (cum ar fi sănătatea, utilitățile) – ating o rentabilitate mai scăzută.

Efectul levierului

Rentabilitatea financiară (ROE) trebuie analizată în corelație cu gradul de îndatorare al companiei. O companie poate atinge o rentabilitate foarte înaltă prin supraîndatorare, prin urmare, crescând profilul de risc al investiției.

De exemplu, să considerăm 2 companii cu activ total de 1.000 euro. Prima companie este finanțată în mod egal prin capital și datorii, în timp ce a doua companie este finanțată în proporție de 25% din capital și 75% din datorii.

Pentru simplificare să presupunem că activele generează un randament de 5% pe an, iar costul datoriei este de 3% pe an. 

Efect levier

Profitul obținut de compania A va fi 35 euro, iar al companiei B, 27,5 euro. 
Levierul poate ajuta o companie să-și amplifice rentabilitatea financiară, atunci când costul datoriei este mai mic decât rentabilitatea activelor (profit raportat la active).

Cum se calculează levierul:
Levier = Active / Capitaluri proprii
Pentru a evidenția efectul levierului asupra rentabilității financiare se utilizează următoarea formulă:
ROE = Profit net/ Active x Levier x 100

Singurul aspect care diferă între cele 2 companii este gradul de îndatorare. 

Prima companie va avea ROE de 7%, iar compania B, de 11%. Așa cum se observa compania B apare ca fiind mult atractivă, însă acest lucru ascunde un grad de risc mai ridicat. 

De regulă, cu cât riscul investiției crește, cu atât investitorii solicită un randament mai ridicat pentru a compensa riscul asumat.

Prin urmare, ROE trebuie corelat și cu riscul pe care compania respectivă îl are din punct de vedere al gradului de îndatorare. Dacă rentabilitatea activelor coboară sub costul datoriilor, afacerea riscă să devină neprofitabilă. 

Depozite la termen

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Calculează suma acumulată în timp prin investiții periodice
Calculează randamentul anualizat, în funcție de durata investiției
Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită
Vezi în ce monedă este mai avantajos să economisești

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.