Fonduri mutuale

Fonduri mutuale: Avantaje și dezavantaje

Fondurile mutuale îți oferă posibilitatea să ai un portofoliu complex de investiții, fără să deții cunoștințe financiare avansate. Principalul dezavantaj sunt costurile de administrare, care pot atinge niveluri ridicate.
Fonduri mutuale: Avantaje și dezavantaje
Data publicării22 martie 2024 | Autor:Marius Șerban

Avantajele fondurilor mutuale

Sunt multe motive pentru micii investitorii preferă să investească, prin intermediul fondurilor mutuale. Cel mai important avantaj este beneficiezi de un management profesionist al investițiilor tale.

Administratorul fondului analizează oportunitățile de investiții din piață, alege plasamentele cele mai atractive în acțiuni, obligațiuni, etc și face tranzacții la momentul oportun. Alternativa ar fi să angajezi un manager de portofoliu, soluție care ar fi mult mai costisitoare. 

Un alt avantaj al fondurilor este că folosesc tehnici de diminuare a riscului, prin diversificarea portofoliului de investiții. Un fond are dețineri în zeci de active, astfel că dacă un plasament nu este rentabil, acest lucru nu afectează semnificativ performanța fondului.

În schimb, dacă ai face singur investiții, ai fi nevoit să alegi un număr limitat de plasamente, ceea ce duce la creșterea riscului asumat. O alegere greșită îți va afecta puternic randamentul investițiilor.

Investițiile în fondurile mutule sunt relativ simplu de realizat și nu necesită cunoștințe financiare avansate. Administratorii sunt obligați să publice fișe standard cu informațiile esențiale ale fiecărui fond, unde sumarizează cele mai importante aspecte fondului, iar prospectul fondului oferă informații detaliate despre politica de investiții.

Dezavantajele fondurilor mutuale

Principalul dezavantaj al fondurilor mutuale sunt costurile de administrare. Pe lângă cheltuielile de tranzacționare, investitorii suportă un comision de administrare, care se reține lunar din valoarea la zi a portofoliului.

Uneori, aceste comisioane sunt ajung la valori ridicate, ceea ce afectează performanța pe termen lung a fondului. Comisioanele se rețin chiar și atunci când fondul are performanțe negative, ceea ce adâncește pierderile investitorilor.

Verifică în documentul cu informații esențiale care este rata costurilor de administrare. Un fond cu o rată a costurilor mai mare de 1,5% pe an este considerat unul cu costuri ridicate.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată în timp prin investiții periodice
Calculează randamentul anualizat, în funcție de durata investiției
Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită
Vezi în ce monedă este mai avantajos să economisești

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.