bursa pentru începători

Cum îți construiești un portofoliu de investiții?

Portofoliul de investiții trebuie construit în funcție de apetitul tău pentru risc și obiectivele financiare urmărite. Află care sunt pașii de urmat.
Cum îți construiești un portofoliu de investiții?
Data publicării22 septembrie 2024 | Autor:Marius Șerban

Ce este un portofoliu de investiții?

Portofoliul de investiții este termen financiar care se referă la toate activele deținute de o persoană, în scop investițional. 

Portofoliul poate include active cum ar fi sumele deținute în conturi bancare, titluri de stat, obligațiuni, acțiuni și investiții în fonduri mutuale.

Principiul de bază în gestionarea unui portofoliu este diversificarea riscurilor, ceea ce în termeni simpli se traduce prin expresia: nu-ți pune toate ouăle în același coș. 

Scopul urmărit este reducerea riscului investițional, prin alocarea portofoliului în diverse plasamente, care să nu fie expuse aceluiași risc.

Diversificarea portofoliului se poate face prin diverse metode, cum ar fi:

  • investirea în clase de active cu riscuri diferite (acțiuni, obligațiuni). Această strategie limitează riscul unei recesiuni economice și îți permite să fructifici beneficiile unei economii în expansiune.
  • investirea în companii din sectoare economice diferite: unele sectoare economice pot trece printr-o conjunctură nefavorabilă, în timp ce alte pot cunoaște o dinamică superioară. 
  • plasamente în zone geografice diferite: în acest mod poți profita de dinamica economiilor emergente sau te poți refugia în cazul apariției unor riscuri regionale, într-o economie mai matură.

Cum administrezi un portofoliu de investiții?

Principala decizie pe care trebuie să o iei în gestionarea portofoliului de investiții este să stabilești tipurile de investiții în care să aloci banii. Acest lucru se face prin alocarea unor cote procentuale pentru fiecare tip de investiție.

Ca exemplu, alocarea banilor în cote egale, 50% în acțiuni și 50% în depozite bancare și titluri de stat – poate fi o structura de portofoliu. 

Acțiunile și titlurile cu venit fix (obligațiuni, titluri de stat, depozitele bancare) reprezintă structura de bază a oricărui portofoliu de investiții.

În stabilirea structurii portofoliului, trebuie ținut cont de:

  • Apetitul de risc al fiecăruia, respectiv nivelul de risc pe care ești dispus să-l accepți. Concret, acest lucru înseamnă că ești dispus să suporți anumite pierderi, în cazul în care investițiile nu vor performa conform așteptărilor.
  • Orizontul de timp pe care investești: cu cât investești pe o perioadă mai lungă, cu atât îți poți asuma riscuri mai mari. Pentru perioade scurte și medii (sub 5 ani), sunt recomandate strategiile mai conservatoare
  • Randamentul pe care dorești să-l atingi: cu cât randamentul dorit este unul mai înalt, cu atât este nevoie să adopți un portofoliu mai riscant de investiții.

Care sunt principalele tipuri de portofolii?

Atunci când îți construiești propriul portofoliu, este util să ai câteva modele de referință, pentru a înțelege cum este afectată structura portofoliului de riscul asumat:

  • Portofoliul conservator alocă aproximativ 70% din dețineri în instrumente cu risc scăzut (depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni) și 30% în acțiuni. Un astfel de portofoliu urmărește cu prioritate conservarea capitalului și obținerea unor randamente care să depășească rata inflației;
  • Un portofoliu moderat alocă aproximativ 60% din dețineri în acțiuni și 40% în instrumente cu venit fix. Acest portofoliu urmărește obținerea unor randamente superioare, printr-o expunere mai mare la risc.
  • Un portofoliu agresiv alocă aproximativ 85% din active în acțiuni și 15% în instrumente cu venit fix. Această strategie necesită un orizont de investiție foarte lung și o bună toleranță la risc din partea investitorului.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată în timp prin investiții periodice
Calculează randamentul anualizat, în funcție de durata investiției
Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.