analiză acțiuni

Cum investim când acțiunile sunt la maxime istorice?

Atunci când cotațiile bursiere ating maxime istorice, investitorii ar trebui să acorde o atenție sporită indicatorilor financiari ai companiilor.
Cum investim când acțiunile sunt la maxime istorice?
Data publicării28 octombrie 2024 | Autor:Marius Șerban

Acțiunile la bursă cresc și ating maxime istorice. Implicit, apare teama de a intra pe bursă pentru potențialii investitori. Nimeni nu vrea să cumpere acțiuni pe vârf de bulă speculativă, pentru a se trezi apoi în plin declin bursier.

Rețeta specialiștilor este să ignorăm aceste temeri deoarece ele sunt legate de dorința de alege momentul optim pentru a cumpăra o acțiune. Iar din practică, s-a demonstrat că nimeni nu poate anticipa când se atinge un maxim sau un punct minim la bursă.

Mai mult, atunci când amânăm decizia de investiție dintr-o astfel de temere, ajungem în realitate să ratăm oportunități importante de investiții, în așteptarea unei eventuale corecții.

Numeroase analize efectuate la nivelul pieței bursiere din Statele Unite arată că deseori bursa a continuat să crească după ce a atins un maxim istoric. Din cele peste 1.250 de maxime istorice apărute din 1950 și până în prezent, doar în 1 din 10 cazuri, maximul a fost urmat de o corecție de peste 10% într-un interval de 1 an.

La ce să fim atenți când bursa este la maxime?

Totuși, nu ar trebuie să investim în astfel de momente la bursă, doar în baza statisticilor. 

Atunci când acțiunile sunt cote maxime, ar trebui să încercăm mai întâi, să înțelegem motivele pentru care prețurile acțiunilor au crescut în ultima perioadă și apoi să acordăm o atenție sporită factorilor care pot propulsa acțiunile la noi maxime:

  • Analizează indicatorii financiari ai companiei și verifică dacă prețul de tranzacționare este corelat cu factorii fundamentali (de exemplu, poți analiza evoluția indicelui PER în timp, pentru a verifica dacă profitabilitatea a ținut pasul cu aprecierea acțiunilor. Dacă indicele a atins cote foarte înalte, investiția devine mai riscantă);
  • Analizează perspectivele companiei pentru a identifica dacă există condiții favorabile pentru creșterea vânzărilor și a profitabilității în perioada următoare (vezi care sunt tendințele în domeniul de activitate respectiv, cum a evoluat concurența și cum se poziționează produsele companiei în piață)
  • Monitorizează evoluția/perspectivele economiei și ale piețelor externe pe care compania este activă. De exemplu, dacă sunt semne că economia ar putea intra in declin, nu ar fi un moment optim pentru a investi în acțiuni.

Depozite la termen

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Calculează suma acumulată în timp prin investiții periodice
Calculează randamentul anualizat, în funcție de durata investiției
Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită
Vezi în ce monedă este mai avantajos să economisești

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.