Fonduri mutuale

Ce comisioane percep fondurile de investiții?

Comisioanele sunt una principalele cauze pentru care investițiile în fonduri mutuale pot deveni neprofitabile. Află cum să eviți cele mai frecvente greșeli.
Ce comisioane percep fondurile de investiții?
Data publicării5 septembrie 2024 | Autor:Marius Șerban

În alegerea unui fond de investiții, comisioanele prezintă un aspect esențial pentru orice investitor. Ele sunt motivul pentru care profiturile din investiții se pot evapora, iar portofoliul tău poate avansa în ritm de melc.

Comisionul de administrare: cel mai mare cost

Nu subscrie la niciun fond înainte de a te informa cu privire la comisionul anual de administrare. Acesta este, de departe, cel mai important cost suportat de investitor.

Pentru activitatea sa, administratorul reține un comision de administrare, calculat ca procent din valoarea portofoliului. 

Și mai important este că acest comision se reține indiferent de performanța fondului. Prin urmare, în cazul unor rezultate investiționale negative, comisionul va accentua pierderea investitorului.

De ce pot să apară diferențe de costuri?

Valoarea comisionului diferă foarte mult de la un fond la altul. În timp ce unele fonduri au comisioane mai mici (sub 1%), alte fonduri pot ajunge și la comisioane de 3% pe an sau chiar mai mult. 

De regulă, fondurile de tip ETF au cele mai mici costuri, deoarece activitatea de management a unui astfel de fond este simplă: trebuie doar să replice compoziția unui index. Principalul cost al unui astfel de fond sunt spezele de tranzacționare.

Fondurile de acțiuni tind să aibă costuri de administrare mai mari, deoarece administratorul are nevoie de analiști financiari pentru a construi și administra un portofoliu de investiții. În acest caz, comisionul de administrare trece de 1% în mod frecvent.

Cum detectezi fondurile capcană?

Orice fond care percepe un comision de administrare mai mare de 2% pe an ar trebui să ridice semne de întrebare pentru investitori. 

Cea mai mare capcană este să investești într-un fond de fonduri. Un astfel de fond nu face decât să cumpere unități de fond la alte fonduri de investiții. În acest fel, plătești comisioane de administrare duble: o dată către administratorul fondului și a doua oară către administratorii celorlalte fonduri, în care s-a investit.

Este ca și cum ai cumpăra un produs care a trecut succesiv prin mai mulți distribuitori, care și-au adăugat fiecare câte un adaos comercial. Ai economi foarte mulți bani dacă ai cumpăra direct de la producător.

La fel este și în cazul fondurilor. Alege un fond care investește direct în acțiuni, obligațiuni sau alte active suport generatoare de venit.

Pentru a evita această capcană, aruncă o privire pe portofoliul de investiții al fondului. Dacă observi că alocă o pondere semnificativă în alte fonduri de investiții, este mai bine să-l ocolești.

Cum verificăm impactul costurilor?

Toate fondurile mutuale sunt obligate să pună la dispoziția investitorilor o fișă cu informații cheie pentru investitori.

Aceste document este impus de autoritățile de supraveghere, cu scopul de a oferi investitorilor informații esențiale, într-un format ușor de înțeles.

Documentul respectiv prezintă impactul anual al costurilor asupra randamentului, exprimat sub formă procentuală, astfel că ne arată cu cât scade randamentul care urmare a costurilor operaționale.

Prin urmare, verifică acest indicator între fonduri cu grad de risc similar, pentru a elimina din selecție fondurile cu costuri exagerate.

Comisioanele de răscumpărare penalizează ieșirile prea rapide

Pe lângă costurile operaționale, mai pot apărea costuri la momentul subscrierii sau răscumpărării investiției.

Comisioane de subscriere sunt foarte rare, deoarece influențează negativ strategia de marketing și alungă potențialii investitorii. 

Cel mai adesea, administratorii impun comisioane la răscumpărarea unității de fond. În majoritatea cazurilor, acestea au rolul de descuraja retragerea fondurilor după un termen foarte scurt. 

Din acest motiv, este important să verifici perioada în care se aplică un astfel de comision înainte de a investi. Durata pe care intenționezi să păstrezi banii la fond ar trebui să depășească acest termen.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată în timp prin investiții periodice
Calculează randamentul anualizat, în funcție de durata investiției
Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.