Sfaturi la cumpărarea unei mașini second-hand


Principalul motiv pentru cumpărarea unei mașini second-hand este prețul redus. Poți face economii importante de costuri comparativ cu situația în care achiziționezi un autoturism nou. Există însă riscul ca acest economii de costuri să dispară ulterior, dacă apar defecțiuni majore ascunse.
Îți prezentăm mai jos câteva sfaturi utile în acest sens.
1. Dealer auto vs particular?
Poți cumpăra o mașină second-hand de la persoane particulare sau de la un dealer auto.
În cazul în care alegi varianta unui dealer auto, vei plăti un preț mai mare, dar vei beneficia de garanție.
Verifică atent condițiile de garanție. Conform ANPC, garanția trebuie să fie minim 12 luni, trebuie să acopere întreg produsul (nu doar anumite piese sau subansamble), mai puțin consumabilele. Este foarte important să ceri detalii despre modalitatea în care se vor face reparații pe garanții, procedura de urmat și service-ul auto unde se va face reparația.
În cazul în care cumperi o mașină de la o persoană particulară, nu vei beneficia de nicio garanție. Prin urmare, vei suporta toate reparațiile necesare, imediat ce ai preluat mașina. Dacă alegi această variantă, este recomandat să faci verificări mai detaliate cu privire la starea tehnică a mașinii.
2. Verifică documentele mașinii
După ce ai verificat starea tehnică a mașinii, următorul pas este să verifici documentele mașinii:
- Documentele de înmatriculare din țara de import în original
- Cartea de identitate a mașinii din România (este obligația vânzătorului sa o obțină)
- Certificatul fiscal al vânzătorului (fără acest certificat, mașina nu se poate înmatricula pe numele noului proprietar)
- Certificat de garanție (dacă vânzătorul este un dealer auto).
- Data de expirare pentru ITP: un vehicul cu ITP expirat nu poate fi condus.
- Seria de șasiu trebuie să corespundă cu cea din documente. Orice neconcordanță nu este acceptată.
3. Obține un raport de verificare a mașinii
Rapoartele pot fi obținute cu ajutorul platformelor online specializate (Car Vertical, Auto DNA) pentru autoturismele importate, iar pentru cele utilizate în țară, se poate folosi raportul de la RAR.
Aceste rapoarte te ajută să verifici evoluția kilometrajului și daunele majore suferite de autovehicul. Poți depista ușor dacă mașina are un kilometraj real sau dacă a avut avarii severe.
În cazul în care nu se poate genera un raport de verificare pentru acea mașină, ar trebui să iei serios în calcul achiziția unui alt autoturism.