plan financiar

Regula 50/30/20: Avantaje și dezavantaje

Una dintre cele mai cunoscute metode de planificare financiară este regula 50/30/20, prin care bugetul este împărțit în 3 mari categorii. Află avantajele și dezavantajele acestei metode.
Regula 50/30/20: Avantaje și dezavantaje
Data publicării11 aprilie 2025 | Autor:Marius Șerban

Ce este regula 50/30/20?

Regula 50/30/20 constă în împărțirea venitului lunar în 3 mari categorii, prin aplicarea unor procente fixe:

  • Nevoi – 50% din venit
  • Dorințe – 30% din venit
  • Economii – 20% din venit.

De exemplu, la venit lunar net de 5.000 lei pe luna, această regulă impune să aloci 2.500 lei pentru nevoi, 1.500 lei pentru dorințe și 1.000 lei pentru economii.

Nevoile sunt cheltuielile esențiale pe care trebuie să le plătești lunar și de care nu te poți lipsi, cum ar fi:

  • Alimente
  • Utilități (apă, electricitate, gaze naturale)
  • Locuința (rata la creditul pentru casă ori chiria)
  • Ratele la creditele în derulare
  • Cheltuieli legate de sănătate.

Practic, acestea sunt cheltuielile minime pe care trebuie să le faci pentru a-ți asigura traiul și la care dacă ai renunța, viața ta ar fi afectată sever.

Dorințele sunt cheltuielile care îți îmbunătățesc nivelul de trai, dar de care poți lipsi la nevoie. În această categorie, intră masa la restaurant, îmbrăcăminte nouă, bilete la concerte, evenimente sportive sau vacanțele.

Cheltuielile din această categorie reprezintă zona unde poți face reduceri de costuri, în cazul în care veniturile tale scad.

Economisirea este o componentă importantă a acestei reguli. Sumele puse deoparte ar trebuie să fie alocate pentru obiectivele tale pe termen lung, cum ar fi constituirea unui fond de urgență, avansul pentru cumpărarea locuinței, rambursări anticipate ale creditelor sau fonduri pentru vacanță.

Care sunt avantajele?

Principalul avantaj al acestei reguli este că încurajează planificarea financiară, prin faptul că trebuie să pui față în față veniturile realizate cu cheltuielile planificate. În acest mod, poți depista dezechilibrele existente și poți lua măsuri pentru ajustarea bugetului.

Un alt avantaj este că te forțează să stabilești o prioritate a cheltuielilor, prin împărțirea lor în nevoi și dorințe. Astfel, vei acorda prioritate cheltuielilor care contează mai mult.

Nu în ultimul rând, regula 50/30/20 stimulează un comportament regulat de economisire, care devine parte din rutina ta financiară.

Care sunt dezavantajele?

Principalul dezavantaj este că regula nu este una realistă pentru majoritatea persoanelor. Este complet greșit să aloci venitul după niște procente fixe, indiferent de situația în care te afli.

Cu cât venitul este mai mic, cu atât nevoile consumă un procent mai mare din venituri. De exemplu, o persoană cu salariul minim pe economie va aloca aproape tot venitul în zona de nevoi. Pe măsură ce venitul crește, nevoile ocupă un procent tot mai mic și face loc celorlalte categorii (dorințe și economii).

De asemenea, este nerealist să aloci aceleași procente fixe în fiecare lună pe cele 3 categorii. Nevoile de consum diferă de la o lună la alta, iar această regulă nu se adaptează la realitatea de zi cu zi.

În plus, regula nu ține cont de situația financiară personală și de obiectivele tale prioritare. De exemplu, pentru unele persoane este poate mai importantă economisire pe termen lung decât dorințele imediate și ar dori să acorde prioritate acestui aspect.

Planul financiar, dezvoltat de Finradar, depășește toate aceste probleme și permite planificarea bugetului în funcție de propria situație financiară. Bugetul poate fi adaptat de la o lună la alta în funcție de nevoile actuale, iar cheltuielile pot împărțite pe categorii personalizate, astfel încât să se adapteze la comportamentul tău de consum.

Mai mult, îți poți stabili obiective de economisire, separat pentru fiecare scop, astfel că poți aloca sumele puse deoparte, în funcție de prioritățile pe termen lung.

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Planul financiar

Depui eforturi mari pentru a câștiga bani. Te ajutăm să acorzi atenție și modului în care îi cheltuiești. Obține controlul asupra banilor tăi.

  • Planifici bugetul
  • Monitorizezi cheltuielile
  • Îți atingi obiectivele financiare

Promoții și oferte speciale

Verificate de Finradar

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.