Cum ne ferim de fraudele online?
Internetul a devenit unul din metodele cele mai folosite pentru a comite fraude, iar infractorii au devenit tot mai inventivi în tehnicile utilizate. Din acest motiv, este important să știm cum ne putem proteja pentru a nu deveni o nouă victimă online.
Mai jos sunt câteva sfaturi care ne pot ajuta să stăm departe de pericolele din mediul online.
1. Actualizează-ți computerul și telefonul mobil
Infractorii se folosesc în mod frecvent de vulnerabilitățile sistemului de operare și ale aplicațiilor instalate pe dispozitiv.
Din acest motiv, cea mai bună protecție este să-ți actualizezi în mod regulat sistemul de operare, browserul de internet și aplicațiile instalate. Aceste actualizări acoperă breșele de securitate identificate, astfel că infractorii nu mai pot profita de pe urma lor.
2. Utilizează un program antivirus
Infractorii apelează deseori la tehnici prin care instalează virusuri și programe malware, care fură date, fișiere sau fac dispozitivul inutilizabil. Acestea se pot infiltra fără să se întâmple ceva neașteptat, în urma accesării unui link sau la descărcarea unui fișier.
Un program antivirus poate detecta din timp acest pericole și vă poate atenționa asupra riscurilor. În plus, programul detectează un astfel program instalat și îl poate bloca sau șterge definitiv.
3. Folosește parole puternice
Pentru fiecare cont deschis, este indicat să utilizezi o parolă cu un număr cât mai lung de caractere, care să conțină o combinație de majuscule, litere mici, numere și caractere speciale.
Nu folosi aceeași parolă pentru toate conturile sau cel puțin alege o parolă diferită pentru conturile ce permit acces la banii tăi, cum ar fi aplicațiile bancare digitale sau orice cont unde ai salvat datele cardului.
Utilizează o metoda de blocare automată a ecranului telefonului mobil, după o anumită perioadă de inactivitate. În acest mod, îți protejezi accesul la aplicațiile mobile instalate pe telefon, în caz de pierdere sau furt.
4. Atenție la tentativele de phishing
Atacurile de phishing folosesc emailuri fraudulente prin care utilizatorii sunt păcăliți să acceseze website-uri care seamănă cu cel al aplicațiilor de internet banking, pentru a fura datele de conectare la contul bancar al clientului.
Clientul are impresia că se loghează în aplicația băncii, dar în realitate, accesează un website ilegal, care transmite informațiile completate în formular direct către infractori.
De aceea, este important să nu accesezi linkuri din email-uri, cu care nu ești obișnuit.
Folosește un cont de email secundar atunci când creezi conturi pe website-uri mai puțin cunoscute, pentru a preveni tentativele de phishing.
5. Efectuează cumpărături în siguranță
Înainte de a face cumpărături online, verifică dacă website-ul comerciantului utilizează un certificat de securitate. Browserul de internet te va avertiza dacă acesta nu este instalat și te va atenționa asupra riscurilor de fraudă.
De asemenea, este important să nu salvezi datele cardului pe website-uri mai puțin cunoscute sau în care nu ai încredere. În astfel de situații, este mai prudent să folosești un card separat, care să fie alimentat doar atunci când ai nevoie să faci o plată, pentru a limita pierderile care pot să apară.
6. Atenție la rețele publice Wi-Fi
Rețele publice Wi-Fi disponibile în cafenele, restaurante, hoteluri sau aeroporturi sunt riscante, deoarece pot fi accesate de oricine. Un hacker îți poate urmări activitatea online și poate avea acces la toate informațiile transmise.
De aceea, este important să nu accesezi aplicații financiare atunci când utilizezi aceste rețele. Este mai sigur să folosești datele mobile în astfel de situații sau să utilizezi o soluție VPN (aceasta criptează toate informațiile transmise între dispozitiv și router, fiind dificil pentru hackeri să decripteze aceste date).
Calculatoare
Ghiduri
Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile
Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.