reclamații bănci

CSALB: Cum funcționează procedura de arbitraj?

Disputa cu o bancă poate fi soluționată prin intermediul procedurii de arbitraj, caz în care CSALB va pronunța o decizie obligatorie pentru ambele părți.
CSALB: Cum funcționează procedura de arbitraj?
Data publicării23 noiembrie 2023 | Autor:Finradar

Procedura de arbitraj (sau cu soluție impusă) este una dintre cele două modalități prin care CSALB poate soluționa un litigiu între un client și o bancă sau IFN.

Această procedură se finalizează cu pronunțarea unei decizii, care este obligatorie pentru ambele părți. Comparativ cu un proces în instanță, procedura este gratuită și se soluționează mult mai rapid (aproximativ 3 luni).

Care sunt pașii de urmat?

Înainte de a apela la această procedură, trebuie să încerci mai întâi să soluționezi problema amiabil cu banca. Practic, faci o reclamație la bancă și aștepți răspunsul. Dacă este nefavorabil, apelezi la CSALB și completezi o cerere de arbitraj.

Cererea este analizată, iar dacă este conformă, CSALB va informa banca sau IFN-ul reclamat. Pentru a merge mai departe, arbitrajul trebuie să fie acceptat de către bancă sau IFN. Dacă aceasta refuză participarea în procedură, cererea se clasează și CSALB nu poate face nimic mai departe.

În cazul în care banca/IFN-ul acceptă procedura, atunci CSALB va desemna trei arbitri care să analizeze cazul, corp denumit tribunal arbitral. Acesta trebuie să pronunțe o decizie în maxim 90 de zile calendaristice.

Cum se stabilește soluția impusă?

Arbitrajul este similar cu un proces în instanță. Mai întâi, are loc procedura de întâmpinare, când părțile transmit actele doveditoare. Apoi se stabilește un termen de judecată, unde fiecare parte își va susține pretențiile.

Procedura arbitrală se finalizează cu pronunțarea unei decizii arbitrale, ținând cont de clauzele contractuale și prevederile legale în vigoare.

Hotărârea arbitrală este obligatorie și are efectul unei hotărâri judecătorești definitive. Ea se aduce la îndeplinire de bună voie sau se execută silit. 

Decizia poate fi desființată doar prin acțiune în anulare , promovată la Curtea de Apel București.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.