Case de schimb valutar: Care sunt drepturile consumatorilor?

Consumatorii beneficiază de o serie de drepturi atunci când efectuează tranzacții la casele de schimb valutar, pentru a permite luarea unor decizii informate.
Case de schimb valutar: Care sunt drepturile consumatorilor?
Data publicării22 septembrie 2024 | Autor:Marius Șerban

Pentru tranzacțiile efectuate la casele de schimb valutar, legislația prevede reguli specifice de informare a consumatorilor. 

Scopul lor este să elimine situațiile când clienții sunt prejudiciați ca urmare a afișării unor cursuri de schimb înșelătoare, diferite de cele la care este realizată tranzacția.

Verifică formularul de acceptare a tranzacției

Pentru a preveni astfel de abuzuri, casele de schimb sunt obligate să informeze în scris clientul înainte de efectuarea tranzacției, prin intermediul unui formular de acceptare a tranzacției. Acest document prezintă cursul de schimb utilizat în cazul tranzacției și suma pe care urmează să o primești.

Este foarte important să nu semnezi acest document, până nu verifici sumele înscrise. Atât timp cât nu semnezi documentul, tranzacția nu este încheiată. Prin urmare, chiar dacă ai înmânat banii casierului, acesta este obligat să-i restituie, dacă nu semnezi documentul respectiv.

Verifică atent dacă tranzacția se realizează la cursul afișat și dacă suma totală pe care urmează să o primești corespunde cu valoarea așteptată. 

În cazul în care există neconcordanțe între cursul valutar afișat și cel menționat în formularul de acceptare al tranzacției, ai dreptul să ceri anularea tranzacției, în cel mult 24 ore, dar cel mai bine este să depistezi imediat discrepanța și să nu semnezi documentul.

În cazul în care drepturile tale au fost încălcate, poți face reclamație la ANPC. La un eventual control, operatorul trebuie să dovedească corectitudinea tranzacțiilor prezentând lista cu cursurile de schimb și perioada în care au fost valabile (data și ora).

Cursurile trebuie afișate la loc vizibil

Casele de schimb valutar sunt obligate să afișeze cursurile de schimb practicate la loc vizibil. Tabloul de prezentare a cursurilor nu are voie să conțină alte informații și acesta trebuie să includă atât cursul de cumpărare cât și cursul de vânzare.

Informațiile trebuie prezentate într-o formă neechivocă, ușor de citit și care să nu inducă în eroare consumatorul.

Case de schimb sunt obligate să afișeze cursurile la interior și exterior, în timp ce în cazul unităților bancare, obligația de informare este doar la interior.

Finradar teajută găsești rapid cel mai bun curs în secțiunea de Schimb valutar, unde prezentăm cursurile zilnice practicate de bănci la casele de schimb și la tranzacțiile dintre conturi pentru principalele valute (euro, dolar, liră sterlină și franc elvețian).

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.