Banca Transilvania cumpără OTP Bank

Banca Transilvania - cea mai mare bancă de pe piața locală – a cumpărat 100% din acțiunile OTP Bank România. Tranzacția, în valoare de 347,5 milioane euro, a primit aprobarea Consiliului Concurenței și a Băncii Naționale a României (BNR), la sfârșitul lunii iulie 2024.
Ca urmare a acestei tranzacții, ungurii de la OTP părăsesc piața românească, după 20 ani de activitate. Grupul OTP a decis vânzarea subsidiarei din România deoarece nu au reușit să atingă cota de piața dorită.
Conform raportului anual al BNR, OTP Bank avea o cotă de piață de numai 2,46% (după activul net), la sfârșitul lui 2023. În schimb, Banca Transilvania deținea o cotă de piață de 20,15%. În urma achiziției, își va consolida poziția de lider, cota de piață urmând să urce la peste 22,5%.
Ce efecte va avea tranzacția asupra clienților OTP?
În perioada următoare, Banca Transilvania va începe integrarea OTP Bank și a celorlalte subsidiare. La finalul acestui proces, clienții OTP vor deveni clienți ai Băncii Transilvania, iar OTP Bank se va desființa la finalul lunii februarie 2025.
Din 3 martie 2025, clienții OTP vor folosi serviciile Băncii Transilvania. Banca a început distribuirea cardurilor, astfel încât clienții să le poate folosi încă din prima zi după fuziune. După primirea cardului, clienții trebuie să le activeze la orice bancomat BT, cu ajutorul codului primit pe SMS.
Tot începând cu 3 martie 2025, codul IBAN al fiecărui client Alpha Bank se va schimba cu un cod IBAN emis de Banca Transilvania. În cazul în care primești bani în cont, este important să informezi plătitorul că trebuie să folosească noul cod IBAN, începând din luna martie 2025.
La începutul lunii decembrie 2024, OTP Leasing a fuzionat cu BT Leasing sub brandul BT, iar condițiile contractuale pentru clienți au rămas neschimbate.