depozite

Depozit cu dobândă fixă sau variabilă?

Depozitele bancare pot fi cu dobândă fixă sau variabilă. Află care este diferența între cele două variante și cum să alegi corect tipul dobânzii la un depozit.
Depozit cu dobândă fixă sau variabilă?
Data publicării5 februarie 2024 | Autor:Marius Șerban

În cazul depozitelor bancare, există două opțiuni cu privire la tipul de dobândă: dobândă fixă sau variabilă.

La un depozit cu dobândă fixă, rata dobânzii rămâne neschimbată până la scadență. În acest caz, nu există surprize, iar dobânda pe care o vrei primi este cunoscută încă din momentul constituirii depozitului. Atenție, dacă alegi un depozit cu prelungire automată, atunci rata dobânzii se poate modifica la următoarea reînnoire a depozitului. La acea data, banca va aplica dobânda valabilă la acel moment.

În cazul depozitelor cu dobândă variabilă, rata dobânzii se poate modifica pe durata depozitului. Noua dobânda se va aplica din ziua publicării de către banca a noii liste cu dobânzile practicate. La un astfel de depozit, rata dobânzii poate să crească sau poate să scadă, în funcție de tendința dobânzilor la nivelul pieței și de strategia băncii în zona de economisire. 

Cum alegem tipul de dobândă la depozit?

În general, dobânzile fixe sunt considerate mai atractive, deoarece își garantează un anumit randament încă din momentul constituirii depozitului. Astfel, îți poți face calcule exacte cu privire la suma pe care urmează să o acumulezi peste un anumit timp.

De asemenea, dobânzile fixe sunt extrem de utile în perioada în care există o tendință de scădere a dobânzilor. Cu ajutorul unui depozit cu dobândă fixă, îți poți îngheța randamentul economiilor tale alegând un termen mai lung pentru depozite. 

În cazul în care tendința dobânzilor este una de creștere, atunci dobânzile fixe devin mai puțin atractive. Nu vrei să îți blochezi economiile la un nivel inferior pe un termen prea lung. Depozitele pe termene mai scurte cu prelungire automată pot fi o soluție de compromis.

Pe de altă parte, dobânzile variabile pot fi utile într-o astfel de perioadă. Cu ajutorul lor, poți beneficia de tendința ascendentă a dobânzilor. În teorie, aceste produse par atractive, dar din păcate, nu există o obligație pentru bănci pentru a indexa periodic aceste dobânzii. Astfel, ele pot amâna actualizarea dobânzilor în funcție de evoluția pieței, iar randamentele finale s-ar putea să fie sub așteptări.

Finradar te ajută să compari ofertele băncilor cu ajutorul comparatorului pentru depozite bancare, unde poți filtra produsele băncile inclusiv după tipul dobânzii.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită
Vezi în ce monedă este mai avantajos să economisești

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.