carduri

Cardul de debit: Cum funcționează?

Cardul de debit permite utilizarea banilor din contul bancar atașat, putând fi utilizat la bancomate, pentru plăți online sau la comercianți.
Cardul de debit: Cum funcționează?
Data publicării23 aprilie 2024 | Autor:Marius Șerban

Faci tranzacții în limita soldului

Cardul de debit este de regulă atașat unui cont bancar și permite utilizarea sumelor din contul respectiv pentru diverse tranzacții. Poți face tranzacții doar în limita soldului disponibil.

După fiecare utilizare, soldul din contul bancar atașat se va reduce cu valoarea respectivei tranzacții. În cazul în care soldul contului este mai mic decât valoarea tranzacției, banca va refuza autorizarea operațiunii. Pentru a putea folosi cardul, va trebui să alimentezi contul bancar.

Cea mai frecventă utilizare a cardului de debit este pentru încasarea salariului. Angajatorul virează banii în contul bancar atașat cardului, ocazie cu care sumele respective devin disponibile pe card.

Cum folosim cardul de debit?

Cardul de debit poate fi utilizat atât la bancomate cât pentru plăți la comercianți (prin intermediul terminalelor de plată, denumite și POS - point of sale) sau plăți online.

În general, folosirea cardului pentru cumpărături (online sau în magazine) este scutită de comisioane, astfel că poți folosi cardul cu încredere. O situație aparte se întâlnește atunci când facem plăți cu cardul în străinătate, deoarce vom suporta costuri cu schimburile valutare.

Retragerea de numerar este însă taxată diferit. Unele pachete de cont curent permit retrageri gratuite de la orice bancomate, în timp ce altele permit retrageri fără costuri doar la ATM-urile băncii emitente.

Dacă nu beneficiezi de retrageri gratuite, folosește bancomatele băncii emitente, pentru a suporta cele mai mici costuri.

Limite pentru tranzacții

Cardul poate fi configurat cu diverse limite de tranzacționare, pentru a preveni fraudele. De exemplu, se poate seta o limită pentru valoarea maximă a unei tranzacții sau pentru valoarea totală a tranzacțiilor ce pot fi realizate în cursul unei zile.

Limitele respective se pot aplica diferențiat pentru tranzacțiile la comercianți, tranzacțiilor online (când cardul nu este prezent fizic) și pentru retragerile de numerar de la bancomat.

În cazul în care vrei să faci o tranzacție mai mare, s-ar putea să fie necesar să majorezi limita pentru tranzacții. Majoritatea emitenților de carduri permit clienților să-și modifice limitele tranzacționale prin intermediul aplicațiilor digitale.

Carduri de credit

Nu am găsit nicio ofertă.

Comparator
Carduri de credit
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai avantajos card de credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Descoperă în câți ani achiți creditul, dacă rambursezi lunar doar suma minimă de plată

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.